HRT opet emitovao sporni film o Blajburgu - BIGportal.ba
Region Vijesti

HRT opet emitovao sporni film o Blajburgu

Hrvatski Javni servis HRT ponovo je emitovao dokumentarni film “Magnum crimen 1945.”, koji tvrdi da su na Blajburškom polju stradale ustaše, a ne civili.

HRT je dokumentarac ponovo emitovao uoči predstojeće komemoracije zakazane za nedelju, 19. maja, na Blajburgu, a reč je filmu u kojem, piše portal Telegram, ustašku vojsku nazivaju jednostrano hrvatskom.

U jednom trenutku jedan od intervjuisanih svedoka Blajburga priča o svom bratu, ustaškom vojniku poginulom 1942., pa kaže: “On je naravno bio naš, hrvatski vojnik”.

U filmu se, prema pisanju hrvatskog portala, između ostalog, pojavljuje i ova teza: “Nismo mi bili ni nacisti ni fašisti. U NDH nikada nije osnovana ni jedna fašištička stranka. Ali prilika da se dobije hrvatska država, bila je takva da su to Hrvati, preko svog ustaškog pokreta, odmah sproveli”.

Ovaj dokumentarac zbog termina u kojem prikazan mogao bi da predstavlja i kršenje pravila javne televizije o predizbornoj propagandi, piše portal i dodaje da se u njemu u pristojnoj minutači pojavljuju desničari Zlatko Hasanbegovic, Bruna Esih i Dominik Vuletic, kandidati na evropskim izborima.

Film je prikazan u ponedeljak u udarnom večernjem terminu.

Autorka filma je inače bivša novinarka HRT-a Nada Prkačin, koja je svojevremeno na toj tv dobila otkaz, a u najavi prikazivanja je, između ostalog, naveden citat jednog sagovornika da su hrvatski vojnici i civili, stradali u Blajbrugu zapravo “bežali od komunističkog režima stranog hrvatskom biću”.

Na Telegramovo pitanje zašto je film uopšte emitovan, u odgovoru stoji da „Hrvatska radio televizija nije imala novijih filmova na temu događaja na Blajburgu i po završetku rata 1945. godine, a radi se o temi od javnog interesa”.

Danas objavljeno

Slučaj Belivuk i Miljković: Tužilac otkrio nove fotografije četvorice ubijenih

M.

Preinačena odluka – vozaču sa Karaburme određen pritvor

M.

Srbija: Јoš 202 zaraženih, preminule tri osobe

M.

Ostavite komentar