HRT "antivakcinaš" - BIGportal.ba
Region Vijesti

HRT “antivakcinaš”

Hrvatski javni servis, usred pandemije koronavirusa, emitovao dokumentarni serijal koji obiluje antivakcinaškim stavovima, piše Index.hr.

Reč je o serijalu Susreti s autizmom: Prava istina, a stavovi mišljenja koja su u njemu iznsena izazvala su veliko negodovanje među stručnjacima, u javnosti i na društvenim mrežama.

Plašenje tezama o štetnosti vakcina, kojih ne manjka u serijalu, potpuno je antinaučno i neprikladno uvek, a posebno je opasno kada dolazi s nacionalne televizije, i to usred pandemije, kada celo čovečanstvo polaže nadu u što skoriji razvoj vakcine koje bi nam trebalo omogućiti da se vratimo normalnom životu, ocenjuje hrvatski portal.

Index navodi i da će baš vakcina protiv gripa biti važna na jesen i zimu kako bi se zaštitili barem od tog patogena koji bi zajedno s kovidom-19 mogao napraviti ogromne probleme.

Kombinacija te dve bolesti mogla bi biti značajno ozbiljnija od svake same za sebe, a uz to bi zdravstveni sistemi mogli biti prenapregnuti preko svih granica jer bi mnogi ljudi simptome prehlade ili gripa u strahu mogli zamijeniti za simptome kovida-19.

Dokumentarac ima pet nastavaka, koji se emituju na programu HTV 4, a između ostalog daje poveći prostor nenaučnim antivakcinaškim tezama i spekulacijama roditelja dece sa autizmom koji ne raspolažu znanjem o vakcinama, a emocionalno su involvirani.

Reagovao i Cepak
Širenje antivakcinaške propagande u medijima za Index je komentariso šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

“Ja apsolutno smatram da treba ograničiti pristup medijima antivakcinaškim organizacijama i pojedincima zato što šire neistine i lažne informacije o dejstvu i nuspojavama vakcina, a da se pritom ne daje mogućnost nauci i stručnjacima koji se time bave, pre svega epidemiolozima, vakcinolozima, imunolozima i pedijatrima, da daju odgovarajuće odgovore na njihove optužbe i teze”, rekao je Capak.

Danas objavljeno

Evropa na nogama: Bukte protesti zbog vakcinacije i mjera

M.

Vučić: Nametnute odluke nikada nisu donijele ništa dobro

M.

Banjaluka: Mladić nožem uboden u oko na svadbi, svađa zbog muzike umalo završila kobno

M.

Ostavite komentar