16. Februara 2021.

Hrana, kuvanje i televizija: Gordon Remzi o novom kvizu, restoranima i želji “da malo može da diše”

Big Portal

Dok su restorani još uvek zatvoreni širom Velike Britanije, Gordon Remzi ima jak razlog da bude u jednom od svojih slavnih loših raspoloženja.

Ali dok izolacija nastavlja da ima poguban efekat po sektor uslužnih delatnosti, slavni kuvar i televizijska ličnost makar je uspeo da pronađe jednu malu sreću u čitavoj toj nesreći.

“E, pa nisu mi nedostajali restoranski kritičari! Ali ništa se ne brinite, ti hejteri će se sigurno vratiti”, smeje se on, koristeći malo vulgarniju reč od te.

Kao i većina vlasnika restorana, Remzi je imao tešku godinu.

Njegova grupa, Restorani Gordona Remzija, vodi 35 lokala širom sveta.

Većina njih je i dalje zatvorena, među njima i 18 restorana u Velikoj Britaniji.

Otkako je izbila pandemija, organizovane su inicijative da se pomogne restoranima, sa programima kao što su Eat Out To Help Out i privremenom zabranom da stanodavci izbacuju na ulicu firme koje su zaostale sa plaćanjem zakupa.

Ali mnogi i dalje imaju ogromnih problema.

“Vlada je pružila veliku podršku i bila je neverovatno brižna u smislu da su stanodavci malo o'ladili, što je dobro”, priznaje Remzi.

“Ali pomislite samo koliki je to pritisak”, dodaje on.

“Morali smo da otkažemo 22.472 rezervacija samo u mesecu decembru, a to je onaj jedan mesec na osnovu kog uspevamo da preživimo slab prvi period godine, januar i februar, kad se svi čiste i postaju vegani.”

“I zato vas neću lagati, bilo je zaista teško. Ali kako ćemo se vratiti i otvoriti sve te restorane u martu (držomo fige)?

“Vratili smo se kreativnosti, tako da će se svaki restoran iz grupe ponovo otvoriti sa nečim novim na jelovniku.”

Remzi objašnjava da su on i njegov tim držali sesije degustacije preko Zuma i održavali kontakte podrške.

“Provodim mnogo vremena svakodnevno sa najmlađima iz grupe, što je strašno važno, podstičem ih na duge šetnje, boravak na svežem vazduhu, da prosto razvijaju osećaj slobode i da izlaze napolje.”

I iako je on srećan što je uspeo da pregura nekoliko meseci bez loših kritika, očigledno je da ovaj 54-godišnjak jedva čeka da se vrati na posao, baš kao i većina iz njegove branše.

“Šta mi najviše nedostaje? Kad sa nekim delite dobar obrok”, kaže on. “Atmosfera koju prave restorani.”

“Atmosfera kad otvorite vrata i uđete u restoran, kad sednete sa nekim kog niste videli nekoliko nedelja i pijete lep koktel i jedete fantastičnu hranu s njim, to mi nedostaje.

“I osmesi na njihovim licima, ima nečeg sasvim jedinstvenog i zadovoljavajućeg kad se krećete u toj areni.”

Njegovi restorani su možda zatvoreni, ali Remzi sasvim sigurno nije lenstvovao tokom izolacije.

Iskoristio je ovo slobodno vreme da snimi novi kviz na kom radi još od 2019. godine.

“Bankovno stanje Gordona Remzija” emitovaće se svake večeri na BBC-ju Jedan tokom deset dana, počev od sledeće nedelje.

Seriju je snimila njegova produkciona kuća Studio Remzi, a slavni kuvar je bio i njen izvršni producent.

U kvizu učesnici pokušavaju da osvoje novac balansirajući zlatne, srebrne i crvene poluge različitih težina preko piramide a da ih ne preture, što je teže nego što izgleda.

“Ta ploča je nepredvidiva, nepredvidivija je od mene”, šali se Remzi.

Svi uobičajeni elementi kviza su tu, uključujući stroga vremenska ograničenja, pitanja iz opšteg znanja, gomilu pogibelji i velike novčane nagrade – džekpot je 100.000 funti.

BBC već emituje mnogo kvizova koje vode popularne televizijske ličnosti – setite se samo Zida sa Denijem Dajerom ili Točka Majkla Mekintajera.

Remzi priznaje da će se gledaoci možda iznenaditi kad ga budu videli kako vodi jednu takvu emisiju (“Da li vam izgledam kao voditelj kviza?”, pita on).

Ali vredi napomenuti da nije pokušao da se povinuje stereotipu; i dalje prepoznatljivo mnogo psuje i brzo gubi živce, što je mogao da bude razlog zašto se kviz emituje posle udarnog termina.

Iako ne ide tako daleko da stavlja glavu takmičara između dva parčeta hleba i zove ga idiotskim sendvičem, on se ni ne ustručava da kaže takmičarima da se malo saberu, na isti način na koji bi to rekao i vlasniku restorana koji pokušava da spase posao.

“Nisam išao tamo siguran da ću postati fenomenalan voditelj kviza, želeo sam samo da to budem ja”, kaže on.

“I mislim da sam, na osnovu podrške koju sam dobio od BBC-ja i činjenice da me nisu strpali u ludačku košulju, želeo malo prostora da mogu da dišem.

I zbog toga ima nečeg dinamičnog u tome kad dobijete emisiju koja se prikazuje u devet uveče.”

Kejt Filips, vršiteljka dužnosti kontrolora na BBC Jedan, kaže:

“Osećao se i te kako kod kuće u studiju za kvizove, moram da kažem. Prihvatio je čitav proces sa guštom.”

Ona se nada da će Bankovni balans moći da se meri po popularnosti sa Remzijevim prethodnim emisijama.

Do sada je u svojoj karijeri slavni kuvar bio pouzdan osvajač visokih rejtinga s obe strane Atlantika.

Njegova televizijska karijera je istinski krenula uzlaznom putanjom sa Kuhinjskim košmarima, pokrenutim 2004. godine, u kojima je pomagao neuspešnim restoranima da preokrenu svoju zlu sreću.

Nije mu trebalo mnogo da pokori Ameriku, gde je do sada vodio 19 sezona Paklene kuhinje.

Nedavno je pokrenuo novu seriju o spasavanju restorana, 24 časa do pakla i nazad.

Ostao je sve vreme i na britanskim ekranima, vodeći seriju o putovanjima sa Đinom D'Akampom i Fredom Sirijeom.

Možete lako da vidite zašto provodi toliko svog života pred kamerama.

Njegova eksplozivna ličnost uvek je bila zarazan prizor, a njegove emisije i dalje imaju veliku gledanost, posebno u SAD.

Remzi možda nije ublažio psovanje u novom kvizu, ali on objašnjava da svaka frustracija koju oseća potiče od njegove iskrene želje da učesnici dobro prođu.

“Ovo su obični ljudi koji doživljavaju neprijatna, teška, traumatična vremena. A 100.000 funti je zaista novac koji može da vam preokrene život”, kaže on.

“Nema ničeg lošeg u tome kad im kažete: ‘Želim da uspete, ali ću biti zaista ljut ako ne pobedite.'”

On dodaje:

“Teško je pokrenuti sasvim novu emisiju, a ova ima jako mnogo delikatnih delova, i zato morate da budete višeznačna ličnost, da bude pravedni a strogi, i motivisani da navedete učesnike da osvoje novac.

“A kad oni ne prođu dobro, osećam se loše, doživim to lično.”

Za dobrobit učesnika, nadamo ne toliko lično kao lošu restoransku kritiku.

“Bankovnostanje Gordona Remzija” emitovaće se na BBC-ju Jedan u 21:00 po Griniču od ponedeljaka 24. februara

Pogledajte video o tome šta svaka pica treba da imahttps://www.b92.net/embed/bbc.php?nav_id=1808603



Izvor: BBC News na srpskom

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare