26. Septembra 2022.

Hrana koja povećava rizik od raka debelog crijeva

Big Portal

Istraživači iz SAD-a ispitali su podatke iz tri zdravstvene studije u kojima je učestvovalo više od 46.000 muškaraca i gotovo 160.000 žena, koji su praćeni 24 do 28 godina.

U tom razdoblju identifikovano je 3.216 slučajeva raka debelog creva. Prema istraživačima, rizik od tog stanja povećala je konzumacija bezalkoholnih pića, grickalica, hleba, kolača i kesa, kao i slatkiša i margarina te prethodno obrađenih gotovih jela.

Žene koje su konzumirale najveće količine gotovih jela imale su 17 odsto veći rizik od raka debelog creva u poređenju s onima u grupi s najmanjom konzumacijom. Muškarci koji su konzumirali najveće količine gotovih jela koja su sadržavala meso ili plodove mora, takođe su bili izloženi većem riziku od raka debelog creva.

Studija je pokazala da su muškarci koji su pili najviše zaslađenih pića imali 21 odsto veću verovatnoću da će razviti rak debelog creva u odnosu na one koji su ih pili najmanje.

“Visoka konzumacija ultraprerađene hrane kod muškaraca i žena bila je povezana s povećanim rizikom od raka debelog creva”, piše u zaključku studije.

Ultraprerađena hrana sadrži sastojke koje inače ne dodajemo prilikom kuvanja domaće hrane, poput hemikalija, boja, zaslađivača i konzervansa. Primeri takve hrane su hleb, gotova jela, žitarice za doručak, kobasice, poslastice, keks, kolači, čips, bezalkoholna pića i voćni napici.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare