Hrana koja olakšava probleme sa varenjem - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Hrana koja olakšava probleme sa varenjem

Ako već duže vrijeme imate probleme sa varenjem, neophodno je da promijenite način ishrane i uvedete laganu hranu koja će olakšati probleme povezane sa veoma bitnim procesom u organizmu, kakav je varenje.

Moderan način života koji vodimo, nepravilne prehrambene navike i nedostatak fizičke aktivnosti doveli su do toga da mnogi ljudi imaju probleme sa probavom poput iritabilnog creva.

Uobičajeni simptomi loše probave uključuju kiselinu, zatvor, nadutost, mučninu, bol, upalu i neretko dijareju.

Hrana koja je se lako vari olakšava probavne probleme

Banane

Visoki sadržaj tečnosti u bananama je dobar za one koji imaju problem sa dijarejom. Ovo mekano voće lako se vari, a sadrži i mnogo hranjivih i zdravih sastojaka.

Jaja

Jaja su popularna namirnica i često su sastavni deo doručka jer sadrže veliku količinu proteina. Bogata su kalcijumom i drugim hranjivim sastojcima. Osim toga, jaja nisu teška za varenje.

Izbegavajte dodatne namirnice uz jaje poput punmasnih sireva i maslaca, jer oni mogu da otežaju varenje.

Piletina

Piletina je poznat izvor proteina i ne sadrži ugljene hidrate i vlakna. Dobra je opcija za osobe koje imaju osetljiva creva jer je stomak lako svari.

Mlečni proizvodi

Sve vrste mlečnih proizvoda sadrže malo vlakana tako da pogoduju probavi. Pokušajte da u svoju ishranu uvrstiti ona mleka ili sireve koji ne sadrže visok procenat masti.

Rafinisano brašno i žitarice

Oduvek se smatralo da treba izbegavati rafinisanu hranu, naročito ukoliko su prisutni problem sa probavom.

Međutim, rafinisano brašno i žitarice postaju lako svarljive zbog procesa obrade kroz koji prolaze tako da ih mogu koristiti i osobe sa probavnim problemima.

Izvor: N1

Danas objavljeno

Turšija – zimski lijek za mnoge bolesti

Vanja A

Pastirska pita

Vanja A

Ove namirnice ojačavaju imunitet i pomažu u borbi protiv virusa

Vanja A

Ostavite komentar