Hrana koja liči na ljudske organe – 9 namirnica pomaže više od suplemenata - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Hrana koja liči na ljudske organe – 9 namirnica pomaže više od suplemenata

Dodaci ishrani su stekli možda i najveću svoju popularnost nakon kovid pandemije. Svi su pokušavali da ojačaju svoj imunitet, kupovali gomilu suplemenata ali i dalje nisu na pravom putu. Ključ je u rečenici, ono si što jedeš.

Kako roditelji sugerišu deci da je vrlo važno da jedu povrće, tako i lekari i nutricionisti upućuju odrasle na pravilnu ishranu. Često čujemo da je čovek “mašina”, pa sad, ako i u svoj auto sipate dobro gorivo da bi se pokrenuo, onda razmislite i šta konzumirate, jer i vi morate da se pokrenete.

Postoji mnogo namirnica koje liče na naše organe, ovo je spisak od 9 koje su ključne za efikasnije funkcionisanje organa i očuvanje njihovog zdravlja. Šargarepa – oči

Ako šargarepu presečete na pola, videćete da ovo povrće izgleda kao oko. Pažljivo pogledajte i primetićete linije koje oponašaju zenicu oka i iris koji ga okružuje. A istina je da je šargarepa odlična za vid. Ona je puna vitamina kao što je poznati beta-karoten, koji smanjuje mogućnost degeneracije makule, vodećeg uzroka gubitka vida kod starijih ljudi.

Kupus – vene

Listovi kupusa izgledaju kao da su protkani venama, i odlično su sredstvo za lečenje upaljenih vena kada se primenjuju kao oblozi.

Celer – kosti

Ova vrsta celera ima stabljike koje izgledaju kao kosti – a ovo povće je odličnan izbor za zdravlje kostiju, jer je sjajan izvor silicijuma, koji je deo molekularne strukture koja kostima daje čvrstinu.

Avokado – materica

Oblik avokada izgleda kao materica, i zaista podržava reproduktivno zdravlje žene, jer je dobar izvor folne kiseline, koja smanjuje rizik od displazije grlića materice, što predstavlja prekancerozno stanje na ovom organu.

Paradajz – srce

Kada presečemo paradajz vidimo da ovo povrće ima više komora koje nalikuju strukturi srca. A zna se da likopen iz paradajza umanjuje rizik od srčanih bolesti. Ako želimo da gotovo desetostruko povećamo apsorpciju likopena potrebno je da paradajz jedemo uz malo zdravih masnoća, kao sto je maslinovo ulje, kikiriki ili avokado.

Orasi – mozak

Orasi su odlična hrana za mozak, a izgledaju upravo tako. U njima se nalazi vrlo visok sadržaj omega-3 masnih kiselina, koje pomažu da mozak funkcioniše onako kako treba.

Cvekla – krv

Cvekla je bogata antioksidansima i gvožđem, sok od cvekle ima boju krvi i odlično je sredstvo za čiscenje krvi i popravljanje krvne slike kod anemičnih osoba.

Đumbir – želudac

Svako ko je ikada posegnuo za čajem od dumbira, kada je imao bolove u stomaku, mučninu ili povraćanje zna koliko je ova biljka dobra za stomak. A vidimo da donekle podseća na želudac i creva.

Brokoli – maligne ćelije

Brokili izgleda kao ogromna ćelija raka, a zna se da je ovo povrce odlična prirodna prevencija malignih bolesti, pa ga zvanična medicina preporučuje kao obavezan sastojak jelovnika svima koji imaju genetsku predispoziciju za pojavu kancera, jer se smatra da kod nekih vrsta karcinoma smanjuje rizik za gotovo 50%.

A sada kada sve ovo znamo, možda bi trebali da obratimo malo vise pažnje na izgled onoga što jedemo.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Trčanje ili hodanje: Koja kardiovaskularna vježba je bolja?

Vanja A

Prirodni lijek za zatvor: Napitak od kefira i lanenog sjemena

Vanja A

Hrskava tortilja pizza sa brokulom i sirom

Vanja A

Ostavite komentar