22. Jula 2019.

Hrana koja je dobra za mozak

Big Portal

Pokazalo se da ishrana može da popravi kognitivne funkcije poslije moždanog udara. Neophodno je da jedete cijela zrna žitarica, povrće, posebno zeleno lisnato, pasulj, ribu, pirinač i bobičasto voće

Pokazalo se da određene namirnice mogu da utiču na mozak i da poboljšaju njegov rad, naročito kod onih ljudi koji su preživeli šlog i imaju usporene kognitivne funkcije.

Kako bi mozak bio zdrav, neophodno je da u toku dana jedete cela zrna žitarica, povrće (među kojim je i zeleno lisnato), pasulj, ribu, pirinač i bobičasto voće. Ovakav način ishrane pokazao se dobar u zaštiti srčane arterije i sprečavanju šloga.

Na listi se nalazi i pet loših namirnica, među kojima su crveno meso, puter, sir, kolači i šećer, pržena i brza hrana. Ove namirnice trebalo bi izbegavati kada god je to moguće.

Pre nego što se odlučite za ovakav način ishrane na duže staze, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom, koji će u skladu sa trenutnim zdravstvenim stanjem i terapijom da vas posavetuje šta je najbolji izbor.

PRVI DAN
Doručak:
 čaša soka od pomorandže, mocarela sir sa dva odsto masti, šoljica svežih borovnica
Ručak:mešano izdinstano povrće, kriška pšeničnog hleba, pomorandža
Večera: šoljica belog kuvanog pirinča, šoljica malomasnog mleka, banana

DRUGI DAN
Doručak:
 nepuna šoljica pšeničnih žitarica, šoljica mleka sa 0,5 odsto masti, šoljica isečene breskve
Ručak: šoljica pečenih tikvica, tri kriške ražanog hleba, šoljica jogurta od obranog mleka
Večera: pola šoljice iseckanih pečenih pilećih prsa, kriška pšeničnog hleba, šoljica salate od paradajza, voćni malomasni jogurt

TREĆI DAN
Doručak:
 dve jabuke, voćni malomasni jogurt, kriška pšeničnog hleba
Ručak:pasulj prebranac, zelena salata, voćni nemasni jogurt
Večera: konzerva sardine, kriška pšeničnog hleba, jabuka, šoljica čaja bez šećera

ČETVRTI DAN
Doručak:
 banana, šoljica kornfleksa, šoljica mleka sa jedan odsto masti
Ručak: 130 g kuvanih špageta, 85 g usitnjene barene govedine, šoljica zelene iseckane salate
Večera:kriška ražanog hleba, kašičica riblje paštete, šoljica malomasnog mleka

PETI DAN
Doručak:
 100 g tune bez ulja, dve kriške pšeničnog hleba, jabuka
Ručak: konzerva tune bez ulja, dve kriške ražanog hleba, pomorandža
Večera: šoljica kornfleksa, šoljica malomasnog mleka, banana

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare