4. Septembra 2020.

Hotiju iz Prištine prijete rušenjem vlade zbog sporazuma

Big Portal

Prištinska “Bota sot” piše da se očekuje da će ministri iz Haradinajeve stranke podnijeti ostavku nakon potpisivanja sporazuma, što će praktično značiti pad Hotijeve vlade.

Potpisivanju sporazuma u Vašingtonu, prvog pod pokroviteljstvom SAD i u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trampa, usprotivio se danas popodne lider Alijanse za budućnost Kosova i nekada premijer Ramuš Haradinaj.

On je zaprijetio Hotiju da će njegova stranka napustiti ionako krhku vladajuću koaliciju u Prištini.

Haradinaj se protivi potpisivanju sporazuma u kojem mu je sporno više tačaka, ali prije svega ona koja se tiče upravljanja akumulacijom Gazivode.

Prištinska “Gazeta Expres” piše da je Haradinaj već obavijestio Demokratski savez Kosova, okosnicu vladajuće koalicije, da će ABK napustiti vladu.

Do ovog sukoba unutar vladajuće koalicije u Prištini došlo je samo nekoliko sati uoči potpisivanja sporazuma Beograda i Prištine u Vašingtonu.

Zeri je prenio da su SAD zaprijetile sankcijama Prištini, ako ne potpiše sporazum.

Haradinaj je ranije danas rekao da ne prihvata sporazum za koji se očekuje da će danas biti potpisan u Vašingtonu, jer se, prema njegovim riječima, radi i o jezeru Gazivode, a on ne želi da Srbija ima bilo kakvog udjela u, kako kaže, kosovskim resursima i na kosovskoj teritoriji.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare