Hoti: Pristajemo na sastanke samo zbog priznanja - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hoti: Pristajemo na sastanke samo zbog priznanja

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da se delegacija Prištine sa delegacijom Beograda sastaje samo radi uzajamnog priznavanja, navodi “Kljan Kosova”, prenosi “Kosovo onlajn”.

Avdulah Hoti je intervjuu za Kljan Kosova iz Vašingtona, ponovio da je uzajamno priznavanje jedina formula za normalizaciju odnosa.

“Sa Srbijom se sastajemo samo radi uzajamnog priznavanja, ne sastajemo se zbog drugih stvari. Po savetu naših međunarodnih prijatelja, u ovom slučaju Sjedinjenih Američkih Država, zasedamo da se dogovorimo o agendi ekonomske saradnje, ali sve je u funkciji normalizacije odnosa, što znači uzajamno priznavanje”, istakao je Hoti.

Prema njegovim rečima, ne postoji druga formula, što su jasno stavili do znanja od prvog dana rada kosovske vlade.

“Na samitu u Parizu, kao i u komunikaciji koju smo imali sa glavnim centrima u EU, ali i u SAD, rekli smo da je uzajamno priznavanje jedino rešenje za normalizaciju odnosa u između Kosova i Srbije. Verujem da je takav pristup sada potpuno jasan našim međunarodnim prijateljima”, ocenio je Hoti.

Od prvog dana usaglasili smo stavove sa koalicionim partnerima o dijalogu, tvrdi Hoti i poručuje da su stavovi partnera unutar vladajuće koalicije u vezi sa dijalogom odavno usaglašeni.

“Stavovi unutar koalicije u vezi sa procesom dijaloga, međunarodne saradnje i posete ovde usaglašeni su od prvog dana. Deo koalicionog sporazuma je dijalog za koji ne vidimo drugu alternativu, već dijalog koji vodi ka uzajamnom priznavanju”, istakao je Hoti.

Prema njegovim rečima, jedinstveni je trenutak da imaju maksimalnu pažnju ključnih zemalja Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država i moraju iskoristiti tu priliku.

“Uveren sam da je, kao i uvek, Bela kuća postigla sporazume koji podržavaju slobodu, nezavisnost i konsolidaciju državnosti na međunarodnoj sceni i ovoga puta se ona neće razlikovati. Najveći prijatelji na Zapadu su Sjedinjene Američke Države i to je jedinstvena prilika da koordiniramo naše napore da konsolidujemo Kosovo sa njima”, poručio je Hoti.

Hoti je govorio o dnevnom redu kosovske delegacije u Vašingtonu pre sastanka u Beloj kući 4. septembra.

“Sutra započinjemo sastankom gde ćemo razgovarati o paketu projekata o kojima smo već neko vreme pregovaralia, a to su uglavnom projekti iz oblasti energetike koji omogućavaju Kosovu da u budućnosti bude potpuno nezavisno na tržištu energije. Glavni problem u ekonomskom razvoju na Kosovu je nedostatak stabilnog snabdevanja električnom energijom”, ocenio je Hoti.

Kako je naveo, na sledećim sastancima razgovaraće se o infrastrukturnim projektima koji “čine Kosovo centrom infrastrukturnih veza na nivou regionalnog tržišta i šire povezivanjem”.

“Fokus tih projekata na sastanku u Beloj kući je da ekonomije u regionu i ekonomije Kosova i Srbije budu bliže povezane u pogledu ekonomskog razvoja dve strane i integracije na regionalno i evropsko tržište”, istakao je Hoti.

rts

Danas objavljeno

Mandić: Ovo je sramota za Crnu Goru

M.

Majka djevojčice Nikol pretučene nasmrt puštena na slobodu, javnost ogorčena

M.

Poruka za EU: Zbog vaših sankcija niko nije ni trepnuo

M.

Ostavite komentar