Hotel u Turskoj napravljen iznad arheološkog nalazišta! - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Hotel u Turskoj napravljen iznad arheološkog nalazišta!

Da li ste znali da u Turskoj postoji jedinstven hotel koji se nalazi iznad arhološkog nalazišta.? 2009. godine građevinska ekipa koja je kopala temelje za novi hotel u Antakiji u Turskoj, napišla je zapanjujuće arheološko otkriće…

Otkrili su ogroman mozaik koji datira još iz rimskog doba, zajedno sa više od 35.000 artefakata u trajanju od 2.300 godina iz najmanje 13 različitih civilizacija. Izgradnja hotela je naravno, odmah zaustavljena, dok su se odvijala šestomesečna iskopavanja.

hotel muzej antakya

Arheološko nalazište je uništio nade bilo kog hotelijera, ali grupa Asfuroğlu odlučila je da prihvati izazov, integrišući arheološko nalazište u hotelske nacrte. 11 godina kasnije, muzejski “hotel Antakya” sa 200 soba otvorio je svoja vrata.

Dizajniran od turskog arhitekte Emre Arolata, sa pet spratova hotela stoji na čeličnim stubovima iznad stvarnog arheološkog nalazišta, gde je na mestu ležao rimski mozaik od 11.000 kvadratnih metara.

Na najnižem spratu hotela nalazi se muzej na otvorenom sa staklenim podovima i šetalištima sa kojih se pruža veličanstven i nesmetan pogled na mozaik i razne rupe za iskopavanje.

Gostinjske sobe su složene iznad ovog otvorenog prostora, “lebdeći” iznad lokacije u složenoj saće strukturi, sa staklenim prozorima koji direktno gledaju na arheološke nalaze.

Grad Antakia, gde je otkriće pronađeno, stoji na mestu drevnog grada Antiohije, osnovanog u 4. veku pre nove ere. Bilo je središte seleukidskog kraljevstva do 1. veka pre nove ere, kada ga je anektirao Rim i postao glavni grad rimske provincije Sirije.

Antiohija je nekada bila treći grad po veličini i značaju Rimskog carstva, posle Rima i Aleksandrije, i posedovala je veličanstvene hramove, pozorišta, akvadukte i kupatila. Antiohija je takođe bila jedno od najranijih središta hrišćanstva i stekla je veliki crkveni značaj u Vizantijskom carstvu.

Grad je nekoliko puta promenio ruku, osvojili su ga Vizantinac, Seldžuk, Krstaši, Ajubidi, Mameluci i na kraju Osmanlije u 16. veku.

Arheolozi veruju da je mozaik nekada mogao biti deo vladine zgrade ili vile iz 5. veka. Ostali artefakti pronađeni u unutrašnjosti datiraju iz helenističkog doba koje je započelo 323. p. Pored mozaika, koji je najveći jednospratni mozaik ikada pronašao, arheolozi su otkrili ruševine rimskog kupališta, prvu netaknutu mermernu statuu grčkog boga Erosa i još nekoliko artefakata.

Zanimljivostdana.com

Danas objavljeno

Kako da se na prirodne načine zaštitite od komaraca

Zeljka

Najlepša Rumunka svih vremena je u Kanu i magnetski privlači

Zeljka

Isprobajte algoritam RUBIKOVE KOCKE: Tajna je u 4 pokreta i 9 krugova

Zeljka

Ostavite komentar