Honda AWV može samostalno da obavlja poslove na gradilištu - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Honda AWV može samostalno da obavlja poslove na gradilištu

Simpatično vozilo iz priloženog videa i foto galerije je najnovija generacija Honda AWV (Autonomous Work Vehicle) prototipa.

Kompanija je mesec dana testirala ovu malu samovozeću mašinu na građevinskoj lokaciji gde je Black & Veatch gradio 120-megavatni solarni park na površini od 1000 jutara u Novom Meksiku.

AWV je baziran na Honda Pioneer UTV šasiji, a ovo malo vozilo može da nosi teret do 721 kilograma i može da vuče prikolicu od 750 kiloegrama. Kada je u potpunosti opterećen, ovaj mini teretnjak ima maksimalnu autonomiju od 45 kilometara. Punjenje baterija iziskuje šest sati s priključkom od 120 V.

Honda AWV može funkcionisati ili kao daljinski kontrolisano ili kao autonomno vozilo. U samovozećem režimu, operater uz pomoć tableta upućuje informaciju mašini kuda treba da se uputi, a vozilo određuje kako tamo da stigne. Za „vid“ su zaduženi prednja kamera, 3D kamere, GPS tragač, lidar i radar.

Građevinska kompanija Black & Veatch je koristila AWV za prenošenje opreme u okviru lokacije izgradnje solarnog parka. Vozila su oslobodila osoblje koje bi obično prevozilo teret, tako da su ti ljudi mogli da obavljaju druge poslove.

Ovo nije prvo realno testiranje AWV-a, ali je prvi put da je Honda u isto vreme angažovala nekoliko primeraka. Kompanija je inicijalni prototip predstavila na CES-u 2019.

Honda kaže da još uvek nije spremna da AWV stavi u komercijalnu proizvodnju, jer želi da nastavi da razvija ovaj proizvod. Japanska kompanija je u potrazi za više partnera kao što je Black & Veatch, koji bi bili zainteresovani za testiranje mašine. Postoji plan da se ovom vozilu dodaju priključci i alati koji bi u još većoj meri bili od pomoći radnicima.

Vrelegume.

Danas objavljeno

Stiže još moćniji BMW XM sa 748 KS

Vanja A

Da li je vožnja na metan i dalje najisplativija, iako je skuplja ugradnja?

Vanja A

Šta ako vam kiša poplavi automobil: Pet korisnih savjeta

Zeljka

Ostavite komentar