3. Juna 2019.

Holivudski studiji napuštaju Netflix

Big Portal

Holivudski studiji su najavili raskidanje ugovora sa Netflix-om, a priča je daleko kompleksnija nego što izgleda na prvi pogled.

Naime, radi se o tome da je Disney pre dve godine objavio rat platformi Netflix, te najavio sopstveni servis za emitovanje sadržaja. Takva odluka je prilično poremetila odnos koji traje od 2012. godine, kada je Disney Netflix-u izdao licence za emitovanje filmskih i serijskih sadržaja. Holivudski studiji su Netflix u tome trenutku videli kao priliku da za dodatnu zaradu, i nadoknadu za gubitke koji su počeli nakon što je tržište prestalo da bude zainteresovano za DVD filmove. Tako su Nickelodeon, Warner Bros, Fox, te drugi, Netflix-u prepustili neke od svojih najpopularnijih programa, pa su računali da će dugo zarađivati od novih ugovora.

Ipak, filmski studiji su još 2011. počeli da brinu o tome da bi mogli da pretrpe i određene gubitke zbog toga što su neke od svojih najpopularnijih naslova prepustili Netflix-u, ali se ipak prognoziralo da će Disney, na primer, dobijati po 350 miliona dolara godišnje samo od licenci koje je izdao Netflix-u. To na kraju nije bilo dovoljno, pa su sve velike kuće požurile da kreiraju sopstvene streaming servise, te Disney + stiže u novembru, što znači da će kompanija povući mnoge svoje sadržaje kako bi ih usmerila ka svom servisu.

Kao rešenje za problem sa drugim studijima došlo je kreiranje originalnih programa, te bi Netflix do kraja 2019. mogao da ima više od hiljadu originalnih filmova i serija. Tako bi, kada isteknu licence za sadržaje drugih kompanija, Netflix mogao da ima dovoljno sopstvenih, što bi trebalo da mu omogući da pređe tačku od 200 miliona korisnika, te uspešno nastavi sa poslovanjem. Upravo zbog toga sve više eksperata tvrdi da gubitak velikih filmskih naslova neće dovesti do propasti Netflix-a, već će kompaniju primorati da kreira i planira više originalnih sadržaja koji će privući još više novih korisnika.

Izvor: AL

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare