Holandska ministarka podnijela ostavku zbog evakuacije ambasade u Avganistanu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Holandska ministarka podnijela ostavku zbog evakuacije ambasade u Avganistanu

Holandska ministarka spoljnih poslova Zigrid Kag podnijela je ostavku zbog načina na koji je upravljala evakuacijom ambasade u Avganistanu prošlog mjeseca.

Ona je to uradila nakon što je parlament usvojio prijedlog za izglasavanje nepovjerenja prema njoj, prenosi briselski Politiko.

Holandska ambasada u Kabulu uputila je prošlog mjeseca vladi ponovljene hitne zahtjeve da se pripremi za uklanjanje osoblja iz zemlje pre nego što ga u potpunosti preuzmu talibanske militantne snage. Međutim, Vlada je donijela odluku o tome kako i kada evakuisati lokalno osoblje i njihovu bližu rodbinu neposredno prije pada Kabula.

Zbog toga je Kag bila izložena žestokim kritikama, a u četvrtak je priznala da se njen kabinet rukovodio pogrešnim pretpostavkama, ali da nije bila samo njena greška.

  • Brzi napredak talibana iznenadio je sve, čak i same talibane. Parlament je zaključio da se Kabinet ponio neodgovorno. Ne mogu da učinim ništa drugo sem da se suočim sa posljedicama – rekla je Kag.

Parlament je usvojio sličan predlog i za ministarku odbrane Ank Bijleveld, ali ona će ostati na funkciji.

Kako se navodi hgolandske stranke još uvijek pokušavaju da formiraju vladu nakon izbora održanih u martu, na čelu sa premijerom Markom Ruteom.

Danas objavljeno

Uhapšeno 11 lica, spriječena trgovina heroina iz BiH

M.

Konzul BiH prijetio ratom, sankcija ni na vidiku

M.

Duge kolone vozila na Donjoj Gradini i Velikoj Kladuši

M.

Ostavite komentar