Holandska ministarka podnijela ostavku zbog evakuacije ambasade u Avganistanu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Holandska ministarka podnijela ostavku zbog evakuacije ambasade u Avganistanu

Holandska ministarka spoljnih poslova Zigrid Kag podnijela je ostavku zbog načina na koji je upravljala evakuacijom ambasade u Avganistanu prošlog mjeseca.

Ona je to uradila nakon što je parlament usvojio prijedlog za izglasavanje nepovjerenja prema njoj, prenosi briselski Politiko.

Holandska ambasada u Kabulu uputila je prošlog mjeseca vladi ponovljene hitne zahtjeve da se pripremi za uklanjanje osoblja iz zemlje pre nego što ga u potpunosti preuzmu talibanske militantne snage. Međutim, Vlada je donijela odluku o tome kako i kada evakuisati lokalno osoblje i njihovu bližu rodbinu neposredno prije pada Kabula.

Zbog toga je Kag bila izložena žestokim kritikama, a u četvrtak je priznala da se njen kabinet rukovodio pogrešnim pretpostavkama, ali da nije bila samo njena greška.

  • Brzi napredak talibana iznenadio je sve, čak i same talibane. Parlament je zaključio da se Kabinet ponio neodgovorno. Ne mogu da učinim ništa drugo sem da se suočim sa posljedicama – rekla je Kag.

Parlament je usvojio sličan predlog i za ministarku odbrane Ank Bijleveld, ali ona će ostati na funkciji.

Kako se navodi hgolandske stranke još uvijek pokušavaju da formiraju vladu nakon izbora održanih u martu, na čelu sa premijerom Markom Ruteom.

Danas objavljeno

Kina oštro demantovala: “Apsolutna laž”

M.

Korona posustaje: “Vraćamo se normalnim životima”

M.

Vučić: Svi zajedno sačuvaćemo mir, nikome nije do rata

M.

Ostavite komentar