18. Jula 2022.

Holandska centralna banka kaznila najveću kripto-mjenjačnicu na svijetu sa 3,3 miliona evra

Big Portal

Banka je danas izrekla najveću moguću kaznu koja je dozvoljena ovoj instituciji zbog „težine i stepena krivice za nepoštovanje“, piše CNBC.

Kršenje se dogodilo tokom „dugog perioda“, saopštila je centralna banka, u periodu od 21. maja 2020. do najmanje 1. decembra 2021.  zbog čega DNB smatra da je „nepoštovanje veoma ozbiljno“.

Predstavnik DNB je rekao da je prilikom izricanja kazne u obzir uzeta i veličina menjačnice i „veoma veliku bazu klijenata u Holandiji“. Kompanija je najveća kripto berza na globalnom nivou, sa dnevnim obimom spot trgovanja od 15,5 milijardi dolara, prema podacima koje je obezbedio CoinGecko.

kanchanara3ESepqQ5Yf0unsplash.jpg

Žalba

Naravno Binance je uložio žalbu na kaznu, a portparol je rekao da se kompanija nada da će se problemi rešiti dok kompanija ne zatraži i ne dobije svoju licencu za rad u Holandiji. „Današnja odluka označava dugo očekivani zaokret u našoj tekućoj saradnji sa Holandskom centralnom bankom“, rekao je portparol putem mejla. „Iako ne delimo isto gledište o svakom aspektu odluke, duboko poštujemo autoritet i profesionalizam holandskih regulatora da sprovode propise kako im odgovara.“

Razvoj je u suprotnosti sa nedavnom promenom tona Binance oko usklađivanja sa globalnim regulatorima. Binance je ranije funkcionisao uglavnom van parametara zakona, a njegov izvršni direktor Žangpeng Žao se često hvalio da nema zvanično globalno sedište. Od tada je pokušao da pronađe zajednički jezik sa regulatorima – posebno u Evropi, gde je ova kompanija obezbedila licence u Francuskoj, Italiji i Španiji.

Holandska kazna je smanjena za 5% jer je Binance podneo zahtev za registraciju, a kompanija je bila „relativno transparentna“ u vezi sa svojim poslovima tokom procesa, izjavili su iz DNB. Centralna banka kaže da još uvek razmatra aplikaciju za licencu ove kompanije.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare