Holanđani u redovima pred kafe šopovima, stvaraju zalihe trave - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Holanđani u redovima pred kafe šopovima, stvaraju zalihe trave

Uživaoci marihuane stali su u redove ispred holanskih kafe šopova nakon što je vlada naredila njihovo zatvaranje u pokušaju suzbijanja zaraze.

Deseci mušterija su stali u redove kako bi se opskrbili zalihama prije zatvaranja kafića s marihuanom koji možda nedečjama neće otvoriti svoja vrata.

Popularni holanski kafe šopovi shopovi postali su dio nacionalnog imidža u isnostranstvu baš kao i seks klubovi u slavnoj amsterdamskoj četvrti crvenih svjetala, kojima je takođe naređeno da se zatvore do 18 sati kad i ostali barovi i restorani.

„Možda u naredna dva mjeseca nećemo moći nabaviti travu, tako da bi bilo lijepo imati barem malo kod kuće“, rekao je Holanđanin Džonatan ispred kafe šopa u Hagu.

Redovi su nastali samo nekoliko minuta nakon što su holanski ministri zdravlja i obrazovanja na konferenciji za medije najavili zatvaranje mnogih poslovnih objekata, kao i svih holandskih škola.

Iste scene širom zemlje

Slične scene viđene su širom zemlje, a društvenim mrežama dijelile su se slike dugačkih redova ispred kafe šopova u glavnom gradu Amsterdamu i istorijskom univerzitetskom gradu Utrehtu.

Nekoliko dana ranije ljudi su navalili u supermarkete da bi sebi kupili toaletnog papira i tjestenine, no nagla objava o zatvaranju kafe šopova značila je da se nekima otvaraju drugi prioriteti.

Redovi su se stvorili i u Roermondu blizu granice s Njemačkom, usljed straha da će njemačka vlada zatvoriti granicu s Holandijom nakon što je već u ponedjeljak uvela stroge kontrole za one koji dolaze iz Francuske, Austrije, Švajcarske, Luksemburga i Danske.

Marihuana nije legalna u Nizozemskoj, no 1976. godine dekriminalizovno je posjedovanje manje od pet grama pod takozvanom politikom „tolerancije“.

Redovi za kupovinu marihuane stvorili su se uprkos tome što je ministar zdravlja Bruno Bruins  na konferenciji za medije u nedjelju poručio: „Na stvarajte prevelike zalihe. Nije potrebno.“

Premijer Mark Rutte će se u ponedjeljak obratiti naciji u kojoj je dosad od Covida-19 zabilježeno više od 19 smrti i 1135 osoba zaraženo je koronavirusom.

Danas objavljeno

Jedini rudnik dijamanata na svijetu u kome ako ga pronađete vaš je!

Vanja A

Hyundai modna kolekcija

Vanja A

Princeza Charlene zabrinula fanove novom objavom: Izgleda tužno i bolesno

Vanja A

Ostavite komentar