Holanđani menjaju pravila: Na tehničkim pregledima kod dizelaša će se mjeriti i nivo sitnih čestica čađi - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Holanđani menjaju pravila: Na tehničkim pregledima kod dizelaša će se mjeriti i nivo sitnih čestica čađi

Holandija će 1. jula 2022. biti prva zemlja u Evropi koja će početi obavezno merenje čestica izduva za dizelske automobile, komercijalna vozila i kamione. Holandska vlada je već usvojila postupak merenja čestica krajem 2020. godine, ali sada i unutar obaveznih tehničkih pregleda.

Kako piše Revija HAK, procenjuje se da u Holandiji postoji između 100.000 i 125.000 dizelskih automobila koji ne mogu proći test jer je filter za čestice neispravan ili uklonjen. Kao rezultat toga, oni emituju više čestica nego što je zakonski dozvoljeno. Postupak merenja je trebalo da počne 1. januara 2022. godine u sklopu tehničkog pregleda vozila. Prelazni period za uvođenje postupka je produžen za šest meseci. Uz to, dozvoljena granična vrednost čestica za dizelska vozila, prvi put registrovana 2015. godine, povećana je s 250.000 ppm-a na 1.000.000 ppm-a. Nadležno ministarstvo je opravdalo povećanje izjavom da je cilj postupka merenja čestica otkriti i ukloniti iz saobraćaja pre svega dizelska vozila s prerađenim ili demontiranim DPF filterima.

Osim Holandije, Belgija i Nemačka takođe pripremaju postupak merenja čestica za dizelska vozila. U Nemačkoj je prvobitno planirano da se merenjem čestica u sklopu tehničkog pregleda vozila počne 1. januara 2021. Međutim, došlo je do birokratskog zastoja, a pojavila su se i pitanja u vezi s kalibracijom i proverom sistema. Stručnjaci ne očekuju da postupak merenja čestica bude pokrenut u Nemačkoj pre januara 2023. godine.

Izvor:Revijahak.hr

Danas objavljeno

Bicikli prije automobila? Njemci se privikavaju na novi saobraćajni znak, vozači nisu srećni

Vanja A

Kako su Italijani pre 60 godina spasili Volkswagen

Vanja A

Sud odlučio: Gradovi nemaju pravo da progone Euro 6 automobile zbog visokih emisija NOx

Zeljka

Ostavite komentar