20. Februara 2022.

Holandija opet kažnjava Apple zbog App Store-a

Big Portal

Kazne će se nastaviti dok Apple ne ispoštuje naredbu

Ovo je četvrta nedeljna kazna koja je izrečena kompaniji, čime je ukupan iznos iznosi 20 miliona evra (oko 22,6 miliona dolara). Ove kazne će se nastaviti svake nedelje dok Uprava za potrošače i tržišta (ACM) smatra da Apple ne poštuje svoju naredbu .

Naredba ACM-a, koja je objavljena krajem decembra, kaže da bi Apple trebalo da dozvoli programerima aplikacija za sastanke i programerima aplikacija za upoznavanje da koriste alternative Apple-ovom sistemu plaćanja u aplikaciji u zemlji.

Apple je sredinom januara prvi put objavio svoju nameru da ispoštuje naredbu i u potpunosti je detaljno izložio svoje planove ranije ovog meseca.

Ali ACM nije zadovoljan specifičnostima Apple-ovih predloga i kaže da su „revidirani uslovi koje je Apple nametnuo dobavljačima aplikacija za upoznavanje nerazumni i stvaraju nepotrebnu barijeru.

Posebno mu se ne sviđa što Apple traži od programera da dostave zasebnu binarnu aplikaciju za holandsko tržište, za koju veruje da će stvoriti dodatne troškove za programere i primorati kupce da preuzmu novu, zasebnu aplikaciju kako bi pristupili alternativnom plaćanju sistema.

Regulator kaže da je takođe nezadovoljan sa „nekoliko drugih elemenata“ Apple-ovih predloga i navodi da Apple mora da ih prilagodi kako bi izbegao dalje novčane kazne.

Apple se i dalje žali na odluku

Uprkos naporima da ispoštuje naredbu, proizvođač iPhone-a i dalje se žali na odluku ACM-a. Kompanije je rekla da će ponuda alternativnom sopstvenom sistemu plaćanja u aplikaciji „ugroziti korisničko iskustvo i stvoriti nove pretnje privatnosti i bezbednosti korisnika“.

Prihod koji Apple ostvaruje putem kupovine u aplikacijama od aplikacija za upoznavanje u Holandiji verovatno će činiti beznačajan deo njegovih globalnih primanja. Ali spor je značajan za rani presedan koji bi mogao da izazove međunarodni talas preispitivanja Apple-ovih politika App Store-a.

Apple-ov programer aplikacija za upoznavanje koji koriste alternativne sisteme plaćanja naplaćuje proviziju od 27 procenata, mali popust na proviziju od 30 procenata koju uzimaju kada programeri koriste Apple-ov sopstveni sistem plaćanja u aplikaciji.

Programeri koji žele da koriste alternativne sisteme plaćanja moraće da obezbede zasebnu binarnu aplikaciju koja će se distribuirati preko holandske prodavnice aplikacija. Odluka ACM-a usledila je nakon žalbe Match grupe, prema izveštaju Reuters-a.

Zanimljivo je da obaveštenje ACM-a ne pominje izričito nameru Apple-a da prikupi 27 odsto provizije za plaćanja u aplikaciji putem alternativnih sistema plaćanja.

Apple ranije nije ispoštovao ACM-ov rok za promenu svoje politike, zbog čega je bio odgovoran za nedeljnu kaznu od 5 miliona evra (oko 5,7 miliona dolara) dok se ne povinuje. Holandski regulator se usprotivio Apple-u koji postavlja barijere programerima koji žele da koriste sisteme plaćanja trećih strana, kao što je primoravanje da biraju između korišćenja sistema plaćanja van aplikacije ili alternativnih sistema plaćanja unutar aplikacije.

Apple-a politika App Store-a su se suočila sa sve većom kontrolom širom sveta, kako od strane programera, tako i od strane regulatora.

U SAD prošle godine, sudija je naredio Apple-u da dozvoli programerima da se povežu sa spoljnim procesorima plaćanja kao odgovor na pravni izazov Epic Games-a, iako je ova odluka kasnije stavljena na čekanje do žalbe. Južna Koreja je takođe usvojila zakon koji sprečava vlasnike platformi poput Apple-a Google-a da spreče programere da koriste alternativne sisteme plaćanja.

Izvor: PCPress / The Verge

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare