Holandija ne preporučuje nošenje maski - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Holandija ne preporučuje nošenje maski

Holandska vlada saopštila je da neće preporučiti građanima da nose zaštitne maske kako bi se usporilo širenje korona virusa smatrajući da njihova efikasnost nije dokazana.
Umjesto toga, vlada će tražiti od građana da bolje poštuju mjere socijalne distance, pošto je broj obolelih u porastu ove nedjelje, rekla je ministarka zdravlja Tamara van Ark.

– Zato što iz medicinske perspektive nije dokazana efikasnost maski, kabinet je odlučio da neće postojati obaveza nošenja nemedicinskih maski – rekla je ona u srijedu, poslije analize izveštaja Instituta za javno zdravlje.

Ova odluka u suprotnosti je sa drugim evropskim zemljama koje su uvele obavezu nošenja maski u zatvorenom, pa i u otvorenom prostoru, prenosi Rojters.

Šef holandskog Nacionalnog instituta za zdravlje rekao je da neke studije pokazuju da maske pomažu usporavanju širenja virusa, ali da ta ustanova nije ubijeđena da će pomoći tokom aktuelne epidemije u Holandiji.

On je rekao da bi nepravilno nošenje maski uz nepoštovanje mjera socijalne distance povećalo rizik od prenošenja virusa.

Danas objavljeno

Danas u Pragu neformalni Samit EU

M.

Svijet najbliži nuklearnom Armagedonu od kubanske krize

M.

Las vegas: U Napadu nožem kod kazina 2 osobe ubijene

M.

Ostavite komentar