27. Septembra 2020.

Hodanje nije za potcjenjivanje

Big Portal

“Jedna od najvećih zabluda je da hodanje nije efikasno kada je u pitanju gubljenje kilograma, da zahteva mnogo vremena, a daje minimalne rezultate”, kaže dr Keri Peterson za Women's Health.

Dr Peterson Ističe da hodanje može da pomogne u regulisanju telesne težine, ali ima i još neke prednosti.  “Istraživanja su pokazala da hodanje smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska, holesterola, dijabetesa i srčanih bolesti”, dodaje doktorka.

Prednosti hodanja potvrđene su  od strane stručnjaka, ali i nauke.

Popravlja raspoloženje

Ako se osećate bezvoljno ili ste iz nekog razloga tužni, krenite u šetnju. Sat vremena hodanja u toku danu smanjuje rizik od depresije, tvrdi istraživanje objavljeno 2019. u časopisu “JAMA Psychiatry”.

Podstiče kreativnost

Istraživanje iz 2014. objavljeno u časopisu “Experimental Psychology, Learning, Memory and Cognition” pokazalo je da je 176 studenata bilo kreativnije nakon hodanja.

Pomaže u sagorevanju kalorija

Užurbani hod koji uključuje i pojačanu aktivnost ruku podstiče mišiće u gornjem i donjem delu tela na sagorevanje kalorija.  Ako vam je cilj gubljenje kilograma, napravite 15.000 koraka u toku dana sedam dana nedeljno, preporučuje je trener Hana Dejvis.

Ima pozitivan efekat na zdravlje srca

Prema studiji objavljenoj u časopisu “Journal of the American College of Cardiology”, šetnje u trajanju od 40 minuta dva do tri puta nedeljno značajno su smanjile rizik od zastoja srca kod žena u postmenopauzi.

Jača mišiće

Ne morate da se fokusirate samo na tegove ako želite da izgradite mišiće. Kao i trčanje, hodanje pomaže jačanju mišića, a koliko će ih ojačati zavisi od brzine, nagiba i otpora, odnosno intenziteta.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Ako imate dijagnostikovan preddijabetes, hodanje može da pomogne da se umanji rizik od razvoja dijabetesa, tvrdi istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Djuk.

Pomaže da bolje spavate

Hodanje pomaže da bolje spavate. To je pokazalo istraživanje sprovedeno na malom uzroku, a koje je objavljeno u časopisu “Sleep Health”.

Učesnici koji su više hodali tokom dana značajno su povećali trajanje spavanja u odnosu na one koji su se kretali malo ili se uopšte nisu kretali.

Dobro je za jačanje imuniteta

Istraživanje iz 2011. pokazalo je da su ljudi koji su hodali bar 20 minuta tokom dan pet dana nedeljno imali su 43 odsto manje bolesnih dana u odnosu na one koji su vežbali jednom nedeljno ili manje. Oni koji su se razboleli imali su blaže simptome ili su brže ozdravili.

Produžava život

Hodanje doprinosi dugovečnosti, ali važno je kojom se brzinom krećete. Klinika Mejo objavila je 2019. rezultate istraživanja koje je sedam godina sprovodila nad 400.000 učenika.

Umrlo je ukupno 12.800 ljudi, pa su naučnici došli do zaključka da su oni koji su brže hodali produžili svoj život u odnosu na one koji su se kretali sporije.

Smanjuje želju za hranom

Ako volite noćne zalogaje, 15 minutna šetnje smanjiće vašu želju za slatkom hranom, potvrdilo je istraživanje objavljen u časopisu PLOS One.

Izvor: N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare