14. Oktobra 2019.

HOĆE LI ZAVRŠITI NA BALKANU? Gdje su odbjegli pripadnici terorističke ISIS

Big Portal

Takvu mogućnost najavio je nedavno i ruski predsjednik Vladimir Putin, a američki predsjednik Donald Trump smatra da bi se moglo desiti i da Kurdi sami počnu puštati zarobljenike na slobodu, kako bi uticali na obustavu turske ofanzive.

Treba biti na oprezu, poručuju pojedini predstavnici Udarne grupe za borbu protiv terorizma u BiH. Iako za sada nema informacija da se ISIS-ovci kreću u ovom smjeru.

Vrata otvorena – zatvor prazan. Prizor koji je zatekla turska vojska u Siriji. U njemu su boravili zarobljeni ISIS-ovci. Gdje su sada – niko ne zna.

Na oprezu smo – ali nema mjesta panici kaže Aljoša Čampara, član Udarne grupe za brobu protiv terorizma. Pretpostavlja da odbjeglim borcima tzv. ISIS ruta neće biti Balkan. Znaju šta ih ovdje čeka – zatvorske kazne. Te da će se radije uputiti ka Libiji, Avganistanu. Ali, nadležni budno prate dešavanja u Siriji.

–Ja iskreno mislim da se oni neće odlučiti na tu rutu, ali naravno to nije isključeno, mogu se i ubaciti određeni ti elementi putem i migranata koji se kreću. Dakle, moramo biti svjesni te situacije i tih neugodnosti koje nas mogu zadesiti, ali ako policijske agencije budu na nivou i obavještajno-bezbjednosne partnerske službe, da ipak možemo preduprijediti i ovu sveukupnu situaciju – rekao je Čampara.

Crvene tačke na karti označavaju zatvore u kojima se nalaze hiljade ratnika tzv. ISIS. U najsjevernijem zelenom dijelu Sirije, koji je trenutno pod napadima turske vojske, su tri zatvora. Informacije iz različitih izvora govore o masovnom bijegu ISIS-ovaca. Dok američki predsjednik tvrdi – Kurdi bi mogli početi puštati zarobljenike iz svih drugih zatvora, kako bi natjerali američku vojsku da se vrati na teren. Dok je ruski predsjednik Putin upozorio – odbjegli ISIS-ovci naći će nova uporišta i oživjeti.

–Svi vidim upozoravaju, a i ja se s tim slažem. To je ona ekstremna, brutalna varijanta koja se diči da su muslimani, a nikakvi muslimani nisu – izjavio je Hajrudin Somun, spoljnopolitički analitičar.

Dok su turska, kurdska i Asadova vojska, zaokupljeni jedni drugima, može doći do reaktivacije vojske tzv. Islamske države, kaže, dekan banjalučkog Fakulteta za bezbijednost.

–Konačni ciljevi jedni, druge ili treće strane, da li oni bili legitimni ili nelegitimni, će dovesti nesumnjivo do toga da će u određenoj fazi ili u nekom momentu dio tih snaga u nekoj besperspektivnosti ili beznađu napustiti te prostore, i očekivati je da oni koji su strani ratnici na tim prostorima koji su iz ovih ili onih razloga došli tamo se vraćaju u svoje matične države – pojasnio je Dragomir Keserović.

Ipak, ima i onih koji ne misle tako.

–Mislim da je to još jedan primjer te crne propagande koja se provodi, stvaraju se unaprijed konflikti i tamo gdje ih nema, znate moguće je ljude dovesti u rat uz pomoć dezinformacija – poručuje Zlatko Hadžidedić, profesor na SSST.

Od 2015. zaustavljen je trend kako odlazaka, tako i povrataka državljana BiH na i sa stranih ratišta. Tadašnji podaci su govorili, kako ih u Sriji i Iraku ima oko 200. Među njima, ratnici, žene, djeca. Dio njih je poginuo, tek mali broj deportovan u BiH, ostali su zarobljeni u kurdskim kampovima.

(N1)
Srpskainfo
Foto: Profimedia

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare