28. Januara 2022.

Hoće li u Neumu pasti dogovor o Izbornom zakonu?

Big Portal

Evropska zvaničnica Angelina Ajhorst i američki diplomata Metju Palmer u Bosnu i Hercegovinu su ponovo došli sredinom ove sedmice sa ciljem da se riješe ključna politička pitanja. Osim Izbornog zakona, ključno pitanje je i deblokada državne vlasti.

Ajhorst i Palmer su po dolasku u Sarajevo razgovarali s vladajućim i opozicionim strankama iz cijele Bosne i Hercegovine. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji je najodgovorniji za političku krizu, je kao uslov za deblokadu vlasti istakao usvajanje zakona kojim će biti kažnjivo nazivanje bilo kojeg kolektiva genocidnim.

SDP i DF su poručili da neće pregovarati o izmjenama Izbornog zakona sve dok se ne okonča blokada državne vlasti i ne zaustavi prenos nadležnosti s državne vlasti na vlast u Republici Srpskoj. NS i NBL su juče, 27. januara, takođe odlučili da ne učestvuju u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona.

Ostale stranke iz Federacije Bosne i Hercegovine će u Neumu nastaviti pregovarati o izmjenama Izbornog zakona. Ajhorst, Palmer i drugi strani zvaničnici su ranije nekoliko puta poručili da je ovo posljednja prilika da se postigne dogovor. Ukazali su na to da se on mora postići prije ovogodišnjih Opštih izbora za koje su naveli da moraju biti održani.

Najveći teret je na SDA i HDZ-u. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je ocijenio da će se teško postići dogovor, dok su u HDZ-u optimistični da će se to desiti. Pregovori u Neumu bi trebali trajati do kraja ovog vikenda.

(Klix)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare