Hoće li se sporni respiratori koristiti u BiH? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Hoće li se sporni respiratori koristiti u BiH?

Institut za metrologiju Bosne i Hercegovine dostavio je Agenciji za lijekove i medicinska sredstva i Federalnoj upravi civilne zaštite mišljenje o usaglašenosti ventilatora ACM 812A, Bejing Aerospace, Changfeng CO., Ltd., China, piše “Oslobođenje”.

Jesu li ventilatori koje je nabavila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine preko firme „Srebrena malina“, u vlasništvu Fikreta Hodžića, spremni za korištenje?

Kako se navodi u dokumentu, nedostaje EC izjava o usklađenosti te je predloženo da se Federalna uprava civilne zaštite obrati proizvođaču ili inostranom kontaktu i zatraži dodatnu dokumentaciju u vezi s tim, jer postoji mogućnost da će se ta usluga naplatiti od proizvođača.

Ako se ne želi utvrđivati ​​klasa i svrha na temelju izjave o usaglašenosti koju je izdao proizvođač, tada bi taj postupak trebao biti dovršen u skladu s članom 25. Zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima.

Komisija za medicinske proizvode odgovorna je za ocjenu dokumentacije podnesene u postupku upisa u registar medicinskih proizvoda, koji nemaju odgovarajuću oznaku CE, a ovo je jasna direktna nadležnost za odobravanje upotrebe medicinskih proizvoda u BiH.

Između ostalog, u ovom dokumentu navodi se i to kako se pomenuti respiratori odranije koriste u Srbiji.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu o spornoj nabavci respiratora, ali federalni premijer Fadil Novalić i suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, kao i vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić, negirali su bilo kakve nepravilnosti u vezi s ovim slučajem.

Nakon što su sva trojica nakratko bila privedena, Sud Bosne i Hercegovine odobrio je naknadno da se brane sa slobode.

Osim njih, osumnjičen je i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

Sumnjiče da su zloupotrijebili službeni položaj i da je firma “FH Srebrena malina” dobila ovaj posao uprkos tome što se ne bavi nabavkom i prodajom medicinskih sredstava.

Tužilaštvo je naknadno saopštilo da nabavljeni respiratori ne odgovaraju za upotrebu u intenzivnoj njezi.

(Oslobođenje.ba)

Danas objavljeno

30.000 vojnika u pripravnosti

Vanja A

Traže uvođenje VANREDNE SITUACIJE: Veliki broj građana na ulicama zbog ubistva 2 žene (VIDEO, FOTO)

Vanja A

Sud BiH: Mahmuljin je osuđen kao državljanin BiH, tražićemo izručenje

Vanja A

Ostavite komentar