Hoće li Putinu proći baš sve glatko? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Hoće li Putinu proći baš sve glatko?

Stotine demonstranata okupilo se u sredu u centru Moskve kako bi izrazilo nezadovoljstvo ustavnim reformama usvojenim ranije ovog meseca.

Te promene će ruskom predsedniku Vladimiru Putinu omogućiti da ostane na vlasti i tokom narednih 16 godina.

Oko 500 demonstranata okruženih policijom, uglavnom noseći maske u cilju zaštite od koronavirusa, izašli su juče na ulice sa transparentima protiv ustavnih reformi, pozvajući Putina da podnese ostavku, prenela je agencija Rojters. Na desetine je i uhapšeno.

Na referendumu koji je održan ranije ovog meseca izglasano je usvajanje ustavnih reformi koje će Putinu omogućiti da se kandiduje za predsednika u još dva mandata, u ukupnom trajanju od 16 godina.

Opozicioni aktivisti tvrde da je glasanje bilo nelegitimno i da je vreme da Putin, koji se na vlasti nalazi više od dve decenije, kao premijer i predsednik, da ostavku.

Prošle nedelje policija je uhapsila dvojicu aktivista uključenih u kampanju protiv ustavnih reformi, a izvršen je i pretres domova još petoro ljudi uoči zakazanog protesta, koje vlasti nisu sankcionisale.

U prestonici Rusije masovna okupljanja su trenutno zabranjena zbog mera zaštite od širenja korona virusa, a čak i u normalnim okolnostima, održavanje protesta zahteva odobrenje vlasti, navela je agencija.

B92

Danas objavljeno

Posljednji ispraćaj gradonačelnika, u Zagrebu Dan žalosti

M.

U Sloveniji otkriven i nigerijski soj virusa

M.

Direktor FBI: Napad na Kapitol bio je domaći terorizam

M.

Ostavite komentar