Hoće li pustiti Tačija? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hoće li pustiti Tačija?

Danas druga statusna konferencija u procesu protiv članova Glavnog štaba tzv. OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za ratne zločine na KiM.

Statusna konferencija odžava se pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, poznatijih i kao Sud za zločine OVK. Na njoj se raspravljaju procesna pitanja u vezi sa obelodanjivanjem dokaza za predstojeće suđenje, a govoriće se i o njihovom pritvoru.

Tačijevi branioci, kao i optuženog Redžepa Seljimija, već su podneli pisane zahteve da im se ukine pritvor i omogući odbrana sa slobode, sa ili bez dodatnih mera za obezbeđenje prisustva.

Tačija, Seljimija, kao i Kadrija Veseljija i Jakupa Krasnićija optužnica tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Oni ne moraju danas da prisustvuju sednici uživo, već mogu da je prate i putem video linka iz pritvorske jedinice, kao što su uradili prošlog puta na prvoj statusnoj konferenciji 18. novembra.

Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnci Specijalizovanog tužioca Džeka Smita i terete se za niz ratnih zločina medju kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, katolika, političkih protivnika i protivnika OVK.

Tači i ostali su pred sudijom za prethodni postupak ranije negirali krivicu po svih 10 tačaka optužnice.

Uhapšeni su početkom novembra u Prištini i transportovani u pritvorsku jedinicu u Hagu. Tači je prethodno je podneo ostavku na mesto predsednika tzv. Kosova.

Danas objavljeno

Treći svjetski rat? “Totalna katastrofa”

M.

Putin je prihvatio poziv Indonezije na samit Grupe 20

M.

Najviši nivo u istoriji: Inflacija u BiH dostigla 14,4%

M.

Ostavite komentar