17. Decembra 2020.

Hoće li pustiti Tačija?

Big Portal

Statusna konferencija odžava se pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, poznatijih i kao Sud za zločine OVK. Na njoj se raspravljaju procesna pitanja u vezi sa obelodanjivanjem dokaza za predstojeće suđenje, a govoriće se i o njihovom pritvoru.

Tačijevi branioci, kao i optuženog Redžepa Seljimija, već su podneli pisane zahteve da im se ukine pritvor i omogući odbrana sa slobode, sa ili bez dodatnih mera za obezbeđenje prisustva.

Tačija, Seljimija, kao i Kadrija Veseljija i Jakupa Krasnićija optužnica tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Oni ne moraju danas da prisustvuju sednici uživo, već mogu da je prate i putem video linka iz pritvorske jedinice, kao što su uradili prošlog puta na prvoj statusnoj konferenciji 18. novembra.

Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnci Specijalizovanog tužioca Džeka Smita i terete se za niz ratnih zločina medju kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, katolika, političkih protivnika i protivnika OVK.

Tači i ostali su pred sudijom za prethodni postupak ranije negirali krivicu po svih 10 tačaka optužnice.

Uhapšeni su početkom novembra u Prištini i transportovani u pritvorsku jedinicu u Hagu. Tači je prethodno je podneo ostavku na mesto predsednika tzv. Kosova.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare