11. Decembra 2019.

Hoće li ostati bez plata poslanici BiH?

Big Portal

To je odgovor Savjeta ministara BiH na inicijativu poslanika SDA Šemsudina Mehmedovića. Mehmedović je još u septembru pokrenuo poslaničku inicijativu kojom traži izmjenu odluke Administrativne komisije u smislu da se poslanicima, dok traje blokada Predstavničkog doma BiH, obustavi isplata plata za svaki mjesec u kojem se ne održi bar jedna sjednica i svim poslanicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju bar jednom zasijedanju.

Takođe, Mehmedović je tražio od Savjeta ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene Zakona o platama i naknadama kako bi se ovakve situacije precizno definisale.

– Ministarstvo finansija i trezora BiH će razmotriti inicijativu prilikom prve naredne izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH – navodi se u odgovoru Savjeta ministara BiH usvojenom na 177. sjednici.

Ukidanje plata parlamentarcima bilo je aktuelno skoro godinu dana, koliko je trajala blokada Predstavničkog doma BiH. Nakon izmjena Poslovnika, nove blokade u budućnosti imaju manje izgleda, jer je predviđeno da se prilikom popunjavanja parlamentarnih komisija ne čeka na prijedloge stranaka koje to ne žele, nego se popunjavaju poslanicima ostalih stranaka iz tog entiteta.

Međutim, o nedolasku poslanika na sjednice i uticaju takvog ponašanja na njihove plate dalo bi se duskutovati.

Ostaje da se vidi da li će i novi sastav Savjeta ministara BiH ostati na istom fonu. Vjekoslav Bevanda trebalo bi i dalje da bude ministar finansija i trezora BiH.

(Srpskainfo)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare