11. Oktobra 2019.

Hoće li doći do poskupljenja vozačke obuke?

Big Portal

Kada će ovaj dokument biti i upućen Savjetu ministara BiH na odlučivanje, ipak, ne preciziraju.

– Trenutno Ministarstvo postupa u skladu sa sugestijama datim u mišljenju Ministarstva finansija i trezora BiH i provodi određene analize, nakon čega slijedi upućivanje ove odluke na razmatranje i usvajanje od strane Savjeta ministara – navode u ovom ministarstvu, te dodaju da će stupanjem na snagu ove odluke auto-škole prilikom utvrđivanja cijena obuke biti u obavezi da se pridržavaju minimalnih cijena propisanih ovom odlukom.

Cilj je, dodaju, eliminisanje nelojalne konkurencije i neprirodno niske cijene osposobljavanja kod pojedinih autoškola, a koja ide nauštrb kvaliteta procesa osposobljavanja.

Ova odluka je, podsjećamo, pripremljena još krajem prošle godine, na prijedlog nekih auto-škola u BiH, prvenstveno da bi osnova za plaćanje poreza svima bila ista, ali su mnogi u javnosti tada poručili da ona nije prihvatljiva, ističući da bi za polaganje vozačkog ispita u BiH tako ubuduće trebale dvije prosječne plate.

Po njoj, sve auto-škole u BiH ubuduće bi trebalo da imaju istu minimalnu cijenu časova, a za B kategoriju cijena praktičnog časa bi bila 30,5 KM.

Minimalna cijena časa za A1 i A kategoriju bila bi 36,6 KM, za BE kategoriju 35 KM, za C1 i C1E potkategorije 49 KM, za C i CE kategoriju te D1 potkategoriju 61 KM, a za D i DE kategoriju 91,50 KM.

Po tome bi samo za praktičnu obuku za B kategoriju kandidat trebalo da plati oko 1.067 KM, što je i duplo više nego što sada naplaćuju neke auto-škole u RS.

Poslanik u prethodnom sazivu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić je zbog toga, pred kraj poslaničkog mandata, u parlamentarnu proceduru uputio i zvaničnu inicijativu za izmjenu Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, po kojoj bi se Savjetu ministara praktično i oduzela nadležnost da donese ovakvu odluku o cijenama obuke.

Apelujući na ministre da odluke ne usvajaju na kraju mandata, on je poručio da rješenje za probleme u ovoj oblasti treba tražiti u “izmjeni zakona, a ne u odlukama koje će se lomiti preko leđa budućih vozača”.

(Srpskainfo)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare