Hoće li biti rata, gospodine Lavrov? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Hoće li biti rata, gospodine Lavrov?

U intervjuu za Sputnjik ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov odgovario i na pitanje koje interesuje ceo svet – hoće li biti rata u Donbasu.

Od početka godine, napetost u Donbasu je rasla, podseća Sputnjik i navodi da pucnjave u tom regionu ne prestaju, kao i da se koriste se veliki kalibri koji su zabranjeni. Hoc´e li biti rata, pitao je novinar Lavrova?

“Ako to zavisi od nas i od ustanika, koliko možemo razumeti njihove principijelne stavove, rat se može i potrebno ga je izbec´i. Ako govorimo o ukrajinskoj strani, o strani Zelenskog, nec´u da nagađam, jer po spoljnim znacima za njega je najvažnije da se zadrži na vlasti i spreman je da plati bilo kakvu cenu, uključujuc´i popustljivost prema neonacistima i ultraradikalima koji i dalje proglašavaju ustanike u Donbasu za teroriste”, rekao je Lavrov, pa dodao:

“Neka naše zapadne kolege bar pročitaju, neka prosto pogledaju tok događaja od februara 2014. godine. Nijedan od tih regiona nije napadao ostatak Ukrajine. Proglasili su ih teroristima, prvo su na njih usmerili antiterorističku operaciju, zatim nekakvu operaciju udruženih snaga. Ali mi sigurno znamo da oni nemaju nikakvu želju da ratuju sa predstavnicima kijevskog režima. Više puta sam govorio našim zapadnim kolegama, koji potpuno pristrasno ocenjuju ono što se događa, nepromišljeno opravdavaju postupke Kijeva, govorio sam im o tome da postoji objektivna slika koju sa desne strane kontakt-linije redovno prikazuju naši novinari, ratni dopisnici koji tamo rade gotovo neprestano.”

Danas objavljeno

Prevrnuo se autobus u Gornjem Vakufu: Povrijeđeno 16 osoba, od kojih četiri teže

M.

Balaban: Odluka Skupštine Cetinja potpuni nonsens

M.

Pentagon priznao: Napad dronom u Kabulu u kojem je poginulo deset civila bio tragična greška

M.

Ostavite komentar