Hoće li Amerikanci izbaciti Turke iz NATO? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Hoće li Amerikanci izbaciti Turke iz NATO?

SAD nameravaju da nastave da vrše pritisak na Tursku, tražeći od nje da odustane od ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400.

To je potvrdio zamenik američkog ministra odbrane za politička pitanja Džon Rud. On je odgovorio i na pitanje koje mnogi postavljaju: preti li Turskoj izbacivanje iz NATO-a?

“Naravno, govorimo o suverenim odlukama. Poštujemo pravo turske vlade da donosi suverene odluke o sopstvenoj budućnosti. Ipak, takve suverene odluke imaju posledice”, istakao je Rud.

Zamenik šefa Pentagona je prokomentarisao situaciju u vezi sa kupovinom S-400. “Izuzetno smo zabrinuti zbog nastavka takvih postupaka (Turske). Kada je (predsednik Turske Redžep Tajip) Erdogan posetio (u novembru) Vašington, ovo pitanje zauzelo je značajno mesto na dnevnom redu pregovora dvojice lidera. Znam da su neki članovi američkog Kongresa takođe razgovarali sa predsednikom Erdoganom kada je bio ovde (u glavnom gradu SAD), zbog zabrinutosti senatora tim povodom”, rekao je Rud.

Prema njegovim rečima, američke vlasti su “imale i druge sastanke i razgovore sa turskim kolegama o ovom pitanju”. “Kratak odgovor je da nismo odustali od ovog pitanja. Nastavljamo da sarađujemo sa Turcima u ovom pravcu kako bismo ih ubedili da krenu drugačijim putem”. On je objasnio da bez obzira na to koliko se daleko ode pogrešnim putem, nikad nije kasno za povratak na pravi.

“Nastavićemo da sarađujemo sa njima, pokušavajući da to rešimo na pozitivan način”, naglasio je on i upozorio da Sjedinjene Američke Države neće obnoviti članstvo Turske u programu proizvodnje aviona i bombardera pete generacije F-35, sve dok Ankara poseduje sistem S-400. “To je imalo posledice na učešće Turske u programu F-35 i to će se nastaviti”, prognozirao je Rud, prenosi Sputnjik.

Međutim, on je priznao da Sjedinjene Američke Države neće dovesti u pitanje članstvo Turske u NATO-u zbog kupovine ruskih protivvazdušnih sistema. On je istakao da je Turska značajna članica NATO-a i dodao da bi Alijansa želela da se Turci ponašaju konstruktivnije u vezi sa određenim planovima NATO-a.

“Oni su to povezali sa zabrinutošću u vezi sa Snagama narodne samoodbrane (kurdskim oružanim formacijama u Siriji)… Mi ćemo nastaviti da sarađujemo sa Turcima o ovom pitanju zajedno sa ostalim članicama NATO-a. Ali rekao bih da postoje i drugi aspekti odnosa na kojima dobro radimo zajedno. Sjedinjene Američke Države i dalje imaju vojne baze u Turskoj, sarađujemo sa turskim kolegama na profesionalnom vojnom nivou i ona se kreće dobro”, saopštio je Rud.

On je konstatovao da će “Turska ostati saveznica Sjedinjenih Američkih Država i saveznica u NATO-u”.

B92

Danas objavljeno

Upozorenje na pojačan vjetar u Banjaluci, Prijedor u i Trebinju

M.

NATO odgovorio Letoniji; “40.000 vojnika za kratko vrijeme”

M.

Izrael opet aktivira kontroverzni program; prate mobilne telefone zaraženih

M.

Ostavite komentar