Hoće li Abaz biti izručen BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Hoće li Abaz biti izručen BiH

Abazov bijeg ponovo ukazao na manjkavost u radu bh. bezbjednosnih agencija.

Abazov bijeg ponovo ukazao na manjkavost u radu bh. bezbjednosnih agencija.

Međunarodna policijska agencija Interpol po naredbi Suda BiH raspisala je potjernicu za 39-godišnjim Zeničaninom Adisom Abazom, koji je prije osam dana uhapšen u Njemačkoj zbog povezanosti s terorističkim napadom u Parizu 2015. godine, saznaje „Dnevni avaz“.

Promet drogama

Potjernica je raspisana zbog krivičnog djela neovlaštenog prometa opojnim drogama, za šta je Tužilaštvo BiH Abaza optužilo u martu ove godine.

No, nekoliko mjeseci ranije on je pobjegao iz naše države ilegalno preko granice u Njemačku, gdje se krio svih ovih mjeseci u jednom unajmljenom stanu. U Drezdenu je uhapšen po potjernici belgijske policije i sumnje u nezakonit promet naoružanjem, zbog čega ga ova država sada i potražuje.

Abaz je, kako smo i objavili, trgovac vojnom opremom i naoružanjem i dovodi se u vezu s tim da je teroristima koji su u Parizu ubili 150 ljudi prodao „kalašnjikove“. Na jednoj od pušaka nađen je njegov otisak.

Zbog raspisane potjernice Suda BiH, sada postoji itekako osnov da se traži njegovo izručenje BiH, bez obzira na to što čeka izručenje Belgiji.

Razlog tome je što je Abaz državljanin naše zemlje. Prema proceduri, Njemačka je dužna obavijestiti Interpol Sarajevo o hapšenju, a ta agencija Sud, koji onda od Ministarstva pravde BiH zahtijeva daljnje korake.

Ovaj Zeničanin usko je povezan s trgovcem oružjem Nikolasom Grbešom, kojeg vlasti u Belgiji povezuju s napadačima na briselski aerodrom 2016.

Zanimljivo je da je Grbeša uhapšen u novembru prošle godine u BiH, nekoliko dana prije nego što je Abaz pobjegao iz države. Ali, Grbeša je u ekstradicionom postupku izručen Belgiji, u kojoj se nalazi u pritvoru.

Kriminalni dosje

Njegovo hapšenje, ali i prije toga Abazov bijeg, otkrili su nove sigurnosne propuste u radu policijskih agencija u našoj zemlji. Grbeša, koji ima hrvatsko državljanstvo, uhapšen je tek nakon što se mjesecima krio u Sarajevu, dok je Abazov bijeg ponovo pokazao manjkavost u sigurnosnom sektoru. Pogotovo što je Abaz osoba s debelim kriminalnim dosjeom.

Njemačka policija zbog povezanosti s terorističkim napadom u Parizu 2015. godine zvanično vodi istragu protiv tri državljanina BiH koja su uhapšena u dva odvojena slučaja u Drezdenu.

Kako je sklopljen mozaik

Osim Zeničanina Abaza, koji je, kako smo i objavili, uhapšen zbog sumnje na poticanje na terorističke aktivnosti, istraga se navodno vodi i protiv bh. državljana koji su uhapšeni u februaru u Drezdenu s automobilom punim ručnih bombi.

Policija u Njemačkoj zbog istrage nije otkrila njihov identitet. Ova dva slučaja itekako su povezana i na osnovu hapšenja ovih državljana BiH njemačke vlasti su sklopile mozaik o trgovini oružjem, prenosi Avaz.

(BN)

Danas objavljeno

Pojačane mjere povodom dolaska delegacije Srbije u Banjaluku

M.

Indonezija izgubila podmornicu kod Balija, traži pomoć Singapura i Australije

M.

Ništa od sastanka u Briselu: Vučić stiže 26. aprila, Kurti dva dana kasnije

M.

Ostavite komentar