HNS: OHR podlegao pritisku, razmjere krize samo se mogu naslućivati - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

HNS: OHR podlegao pritisku, razmjere krize samo se mogu naslućivati

Hrvatski narodni sabor BiH izražava zabrinutost zbog podlijeganja Kancelarije visokog predstavnika nezapamćenom ratnohuškačkom pritisku, pozivima predstavnika bošnjačko-muslimanskih prvaka na nasilje i smatra da je propuštena prilika za obezbjeđivanje demokratskog izbornog procesa zbog čega se razmjere političke krize nakon izbora mogi samo naslućivati.

Iz HNS-a je, povodom današnjeg nametanja odluke o tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH, saopšteno da je nakon svih otvorenih napada i necivilizovanog govora mržnje jasno da institucije OHR-a ne mogu obavljati svoju osnovu dužnost u okruženju zasnovanom na militantnoj unitarističkoj logici i ratno nastrojenom okruženju.

– OHR je imao priliku da uz nametnute odluke u vezi sa finansiranjem izbora u potpunosti provedu Odluku Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”, stavljajući van snage neustavne odluke ranijih predstavnika OHR-a i u vremenu izbora doprinese konsolidaciji međunacionalnih odnosa – navodi se u saopštenju HNS-a.

Iz HNS-a još jednom osuđuju nezapamćenu količinu mržnje, pozive na nasilje i ratnu retoriku predstavnika bošnjačkih političkih stranaka koje su ujedno i organizatori protesta u Sarajevu.

– HNS smatra neprihvatljivim zaglušujuću ćutnju međunarodnih organizacija i predstavnika prisutnih u BiH na prijetnje upućene cijelom hrvatskom narodu i njegovim predstavnicima. HNS će svoje dalje stavove utvrditi na vanrednoj proširenoj sjednici Predsjedništva i Glavnog vijeća – saopšteno je iz HNS-a.

Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, nametnuo je danas odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje se odnose na, kako je rekao, paket transparentnosti izbora, te naglasio da “ne dopušta ratnohuškačku retoriku”.

Riječ je o tehničkim izmjenama Izbornog zakona koje se odnose na integritet izbora.

RTRS.

Danas objavljeno

“Svijet je na ivici sukoba, a NATO pravi vojsku”

M.

EU: Borel i Lajčak u četvrtak u Briselu sa Vučićem i Kurtijem

M.

KFOR spreman da interveniše na Jarinju i Brnjaku: “Specijalci Kosovske policije u borbenoj gotovosti”

M.

Ostavite komentar