HNK: Devet novozaraženih - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

HNK: Devet novozaraženih

U protekla 24 časa u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici /SKB/ Mostar testirano je 118 uzoraka i devet je bilo pozitivnih na virus korona, od čega osam u Čitluku i jedno u Mostaru, rekao je savjetnik kantonalnog premijera Darko Јuka.

  • Epidemiolog Nermin Avdić prenio nam je da je epidemiološko stanje u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nepromijenjeno, ali da virus ugrožava zdravstveni sistem – rekao je Јuka.

On je naveo da su iz Doma zdravlja Čitluk dva medicinska radnika u samoizolaciji, a četiri iz Doma zdravlja Čapljina gdje se očekuje rast broja osoblja koje će ići u samoizolaciju.

Јuka je dodao i da je u SKB Mostar do kraja marta 36 radnika bilo u samoizolaciji, a dvoje je bilo pozitivno, dok je od početka aprila 31 radnik iz SKB Mostar u samoizolaciji, 11 je pozitivnih sa različitih odjeljenja, a jedna osoba je u bolnici.

  • U ovom broju je i šest novih pozitivnih registrovanih preko vikenda, tri ljekara i tri sestre sa Odjeljenja za ortopediju. Tokom dana biće određena samoizolacija za medicinsko osoblje sa ortopedije, te će ih sedam do deset danas biti poslato u samoizolaciju – naveo je Јuka.

On je objasnio da je u toku analiza i utvrđivanje kako je došlo do zaraze medicinskog osoblja na Odjeljenju ortopedije.

Јuka je naveo da su epidemiolozi iznijeli stav da više nema klastera, već da je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u pitanju lokalna transmisija i da se sada prate ostvareni kontakti i nastoje se suzbiti.

Prema njegovim riječima, u Kovid bolnici u Mostaru je smješteno 27 bolesnika, od kojih je devet na respiratoru.

Doktor sa Infektivne klinike SKB Mostar Siniša Skočibušić rekao je da je u Kovid bolnici 55-godišnja pacijentkinja koja je primljena 30. marta skinuta sa respiratora i osjeća se bolje.

On je naveo da je stanje u Kovid bolnici u Mostaru zadovoljavajuće, te da medicinsko osoblje ulaže veliki trud kako bi pomogli svim bolesnicima.

Kada je riječ o opremi i testovima u SKB Mostar, Skočibušić kaže da je u cijeloj BiH veliki nedostatak opreme, ali da zahvaljujući donatorima koji pomažu SKB Mostar svake sedmice dobija nove količine koje sada zadovoljavaju potrebe.

  • Nadamo se da će odgovorni uputiti dovoljno opreme prema SKB Mostar, za koji je određeno 30.000 testova, a očekujemo i nove kontingente – kaže Skočibušić.

On je naveo da je s radom počeo izolatorijum u objektu Policijske akademije u Rodoču kod Mostara i da se tamo trenutno nalaze tri osobe, dvije iz Hercegovačko-neretvanskog i jedna iz Zapadnohercegovačkog kantona, te da su svi pod medicinskim nadzorom i dobro se osjećaju.

Na konferenciji za novinare rečeno je i da se za sada ne razmišlja o ukidanju restriktivnih mjera jer su iskustva iz drugih zemalja pokazala da se samo smanjivanjem broja socijalnih kontakata može pomoći u suzbijanju pandemije.

Danas objavljeno

Slučaj “Monstrum” ponovo trese Sjevernu Makedoniju

D V

Tuča za poslaničkom govornicom; “Kao argumente koristi silu” – Video

D V

Moskva zaprijetila – policija krenula po kućama

D V

Ostavite komentar