2. Aprila 2020.

Hlorokin i njegov derivat namenjeni samo za hitne programe

Big Portal

Nekoliko zemalja sveta omogućilo je da se pacijentima obolelim od koronavirusa prepišu antivirusni lekovi, ne čekajući rezultate kliničkih ispitivanja o njihovoj efikasnosti koja se upravo sprovode.

Rezultati prvih istraživanja u Francuskoj i u Kini obećavaju, međutim efikasnost hlorokina i hidroksihlorokina “još treba dokazati” i te aktivne supstance se smeju primenjivati u lečenju COVID-19 samo u slučaju krajnje nužde, ističe europska regulatorna agencija.

“Veoma je važno da u lečenju COVID-19 pacijenti i medicinsko osoblje koriste hlorokin i hidroksihlorokin samo kod odobrenih indikacija i u okviru kliničkih ispitivanja i hitnih programa na nacionalnom nivou”, stoji u obrazloženju.

I hlorokin, sintetski derivat kinina i hidroksihlorokin koji se uglavnom primenjuje u lečenju lupusa i reumatoidnog artritisa, mogu da imjui teške nuspojave, naročito ako se uzimaju u većoj dozi od preporučene ili u kombinaciji sa drugim lekovima.

“Ne smeju da se uzimaju bez recepta i bez lekarskog nadzora i ne smeju da se prepisuju bez odobrenih indikacija osim u okviru kliničkih ispitivanja i protokola odobrenih u pojedinoj zemlji”, dodaje EMA.

Izvor: N1/Hina

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare