Sastojci
- 150 g kesten pirea, nezačinjenog
- 200 g glatkog brašna
- 1 kašika meda od kestena
- 10 g svježeg kvasca
- prstohvat soli
- 150 ml mlake vode
- 1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
Otopiti kvasac i med u malo mlake vode. Ostaviti desetak minuta da se kvasac digne. U zdjelu nasuti brašno i kesten pire, dodati kvasac i zamijesiti tijesto rukom dodavajući vodu malo po malo. Na kraju dodati sol i dalje mijesiti da se dobije glatko tijesto.
Ostaviti da se tijesto diže u zdjeli pokrivenoj prozirnom folijom. Tijesto se mora udvostručiti.
Dno posude za pečenje obložiti papirom za pečenje premazanim s malo maslinovog ulja.
Pobrašniti radnu površinu, te na njoj oblikovati tijesto po želji, prebaciti ga u posudu i peći u zagrijanoj rerni na 180°C dok ne porumeni (oko 30 minuta). Nakon prvih 10 minuta smanjiti temperaturu rerne na 150°C da površina kruha ne izgori.
Ohladiti hljeb prije nego što ga narežete.
Nezavisne.