Hladan tuš za Srbiju: Sami birate - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Hladan tuš za Srbiju: Sami birate

Portparol Stejt departmenta ocenio je da su, kako je naveo, “Kosovo i Srbija suverene zemlje koje imaju pravo da odrede sopstvene spoljnopolitičke prioritete”.

Stejt department je u kratkom odgovoru na upit Glasa Amerike, povodom izjave predsednika Srbije da je Priština zahtevom da se pridruži Savetu Evrope prekršila odredbe Vašingtonskog sporazuma, naveo da je moratorijum bio osmišljen da bi se proširio prostor za razgovor i kompromis. između Kosova i Srbije, što je u interesu obe zemlje.

“I dalje smatramo da je dijalog o normalizaciji odnosa, pod pokroviteljstvom Evropske unije, ključan za obe zemlje da bi otključale svoju evropsku budućnost. Pozivamo na njihovo hitno, fleksibilno i ozbiljno učešće u tom procesu”, dodaje se u odgovoru.

Nakon što je juče ministarka privremenih prištinskih institucija Donika Gervala-Švarc podnela zvaničan zahtev za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope, predsednik Vučić je izjavio da je Priština “brutalno pogazila” Vašingtonski sporazum.

Vašingtonskim sporazumom potpisanim u septembru 2020. godine Beograd i Priština su se u odvojenim dokumentima obavezali na ekonomsku saradnju, ali i saradnju sa SAD.

Sporazum je uključivao i moratorijum od godinu dana da se Priština uzdrži od prijavljivanja za članstvo u međunarodnim organizacijama, a Beograd od diplomatske kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti tzv. Kosova. Moratorijum je istekao 4. septembra 2021. godine.

Prošlog septembra, uoči godišnjice Vašingtonskog sporazuma, Stejt department je direktno ohrabrio Beograd i Prištinu da nastave da sprovode moratorijum na pitanja koja komplikuju napredak u tehničkim oblastima.

Bajdenova administracija je prihvatila obaveze iz Vašingtonskog sporazuma, što je prošle godine nekoliko puta potvrdio američki ambasador u Prištini Filip Kosnet, navodi Glas Amerike.

Danas objavljeno

Srpski patrijarh u Herceg Novom – prvi put poslije 43 godine

M.

Ruska PVO odbila napade na Energodar i Zaporožje

M.

Suspendovan pomoćnik načelnika Policijske uprave Banjaluka: Iz MUP Srpske tvrde da je napao policajce u Mrkonjić Gradu

M.

Ostavite komentar