Hitno upozorenje za ljekare Velike Britanije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Hitno upozorenje za ljekare Velike Britanije

Lekari u Velikoj Britaniji dobili su hitno upozorenje da raste broj dece sa ozbiljnim simptomima sličnim koronavirusu.

Lekari opšte prakse upozoreni su na to da u poslednje tri nedelje u Velikoj Britaniji sve više mališana teško oboljeva od simptoma nalik korona virusu, ali da kovid 19 i dalje retko pogađa decu.

Početno upozorenje objavljeno je lekarima opšte prakse u severnom Londonu, a potom ga je potvrdilo Pedijatrijsko društvo za intenzivnu negu (PICS), koje je u nedelju hitno alarmiralo sve lekare, prenosi Skaj njuz.

Oni upozoravaju na to da je došlo do porasta broja dece svih uzrasta sa multisistemskim upalnim stanjem koje zahteva intenzivnu negu.

Profesor Stiven Povis, direktor Nacionalne zdravstvene službe Engleske, rekao je da se ovo pitanje tretira kao hitno, ali da je prerano za uspostavljanje veze sa korona virusom.

On je upozorio na to da je ta bolest “veoma, veoma retka”.

Glavni medicinski savetnik vlade Kris Vit rekao je da postoji mogućnost da su kovid 19 i teško oboljevanje dece povezani.

Pedijatrijsko društvo kaže i da bi roditelji trebalo da znaju da je “ozbiljno razboljevanje od kovid 19 i dalje veoma retko kod dece”.

Društvo je, u ime Nacionalne zdravstvene službe, upozorilo lekare da je došlo do “malog porasta” broja dece sa sindromom toksičnog šoka (TŠ) ili atipičnim simptomima Kavasakijeve bolesti, koje prate bol u trbuhu, gastrointestinalni simptomi i srčana upala.

Slučajevi koje su videli imali su i „krvne parametre u skladu sa teškim infekcijama virusom kovid 19“.

Neka deca koja imaju ove simptome pozitivno su testirana na kovid 19, neka su i ranije imala virus, a neka nisu.

Raste zabrinutost da se inflamatorni sindrom povezan sa sars-cov2 pojavio kod dece u Velikoj Britaniji ili da možda postoji još jedan, do sada neidentifikovani infektivni patogen, povezan sa ovim slučajevima“, saopštilo je Društvo.

B92

Danas objavljeno

Pred poslanicima Nacrt zakona o porijeklu imovine

M.

Vojska Srbije ima čime da se ponosi: Izvedena najveća vježba i to u noćnim uslovima

M.

Život se može povratiti, ali čovečanstvo ne

M.

Ostavite komentar