Hitno riješiti zahtjev roditelja da leže s djecom u bolnici - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Hitno riješiti zahtjev roditelja da leže s djecom u bolnici

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske zatražio je u petak instrukcije od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Republičkog štaba za vanredne situacije po pitanju boravka roditelja uz dijete koje se liječi u Klinici za dječje bolesti UKC RS za vrijeme trajanja pandemije izazvane virusom korona, potvrdili su za “Nezavisne” iz UKC RS.

Naime, od pojave pandemije virusa korona roditeljima mališana koji se liječe u Univerzitetskom kliničkom centru (ali ne svim kategorijama) nije bilo dozvoljeno da s njima borave u sobama.

Zbog toga su pojedini roditelji negodovali, posebno na društvenim mrežama, jer su smatrali da moraju biti uz svoju djecu u zdravstvenoj ustanovi, bez obzira koliko dana u njoj ostaju i zašto.

“Ove mjere su donesene u cilju sprečavanja ulaska virusa u Kliniku za dječje bolesti UKC RS i očuvanja zdravlja djece, što je opšti interes koji je uvijek ispred pojedinačnog”, ističu iz UKC RS.

Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječje bolesti UKC RS, objasnio je da u ovoj klinici na odjeljenjima gdje su smješteni teški pacijenti s ozbiljnom kliničkom slikom, koja zahtijeva kompleksne dijagnostičke i terapijske procedure i dugotrajniju hospitalizaciju, zajedno s djecom smještene su i majke.

“Riječ je o sljedećim kategorijama: djeca oboljela od hematoonkoloških oboljenja, dijabetesa, djeca sa posebnim potrebama, majke dojilje i djeca do godinu dana starosti te još neke kategorije, npr. djeca sa stranim tijelom u respiratornom traktu jer to stanje predstavlja akutno stanje u pedijatriji, gdje ljekar procijeni da je neophodna pratnja majke”, kazao je Mirošljević.

Iz UKC RS ističu da kada je riječ o kratkotrajnim hospitalizacijama, trenutna epidemiološka situacija i činjenica da je potrebno čekati na rezultat PCR test roditelja nalagali su postupanje u interesu svih pacijenata u bolnici, odnosno hospitalizaciju samo djece.

“Radi se uglavnom o liječenju u trajanju od jedan do dva dana i ta su djeca brzo otpuštena svojoj kući prije nego što roditelj i dobije rezultat PCR testa. Mjere su uvedene isključivo zbog zaštite zdravlja djece koja se liječe u Klinici za dječje bolesti, jer su odrasli često prenosioci bolesti i kao takvi mogu vrlo lako da unesu virus u Kliniku za dječje bolesti UKC RS”, ističu iz ove ustanove.

Dodaju da zdravstveni radnici Klinike za dječje bolesti UKC RS liječe djecu koja zahtijevaju medicinski tretman, a koja su pozitivna na novi virus korona.

“U Republici Srpskoj je do sada bilo više od 200 djece oboljele od kovid-19 infekcije”, pojasnili su iz UKC RS.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, nedavno je rekao da je upoznat sa problemom boravka djece bez roditelja, o čemu je razgovarao sa direktorom UKC-a i kolegama iz pedijatrijske struke.

“Razmatrali smo opcije i rizik. S obzirom na to da se radi o pedijatrijskoj populaciji, treba da ispoštujemo sve protokole. Tražio sam od UKC-a da razmotre mogućnost da majke djece borave u Kliničkom centru i da se obezbijede adekvatni protokoli”, rekao je ranije Šeranić.

Nataša Stanković iz Banjaluke povodom ove situacije pismeno se obratila UKC-u i ističe za “Nezavisne” da se na taj korak odlučila jer, kako kaže, želi djelovati preventivno, a ne da sjedi skrštenih ruku, kako njeno dijete niti bilo koje drugo ne bi došlo u tako tešku situaciju da bude u bolnici bez majke.

“Takvo postupanje smatram nedopustivim i štetnim po zdrav psihički i fizički razvoj djeteta, te ističem da isto nije u skladu sa Konvencijom o pravima djeteta, koja je iznad zakona”, kazala je Stankovićeva.

Dodaje da u svim aktivnostima koje se tiču djece, a naročito ukoliko se radi o hospitalizaciji, od primarnog značaja su interesi djeteta, te je država dužna da obezbijedi zaštitu i brigu koje su neophodne za dobrobit djeteta, a to zasigurno nije ostanak malog djeteta bez prisustva roditelja u zdravstvenoj ustanovi.

NN

Danas objavljeno

Sve ruske trupe napustile Kazahstan

M.

Zemljotres u okolini Bjelovara

M.

Krivokapić podnio inicijativu za smjenu Abazovića

M.

Ostavite komentar