19. Oktobra 2021.

“Hitno”; “Neprihvatljiv čin”: Pozvano 10 ambasadora

Big Portal

Među pozvanima na razgovor su i ambasadori SAD, Nemačke i Francuske, javlja Anadolija, a prenosi Rojters.

Prethodno su ambasade zapadnih saveznika Turske pozvale na hitno oslobađanje Kavale, što je Turska opisala kao neprihvatljiv čin.

Kavala je u zatvoru četiri godine bez osuđujuće presude, uprkos tome što je Evropski sud za ljudska prava zatražio njegovo puštanje na slobodu, preneo je Rojters.

On je 2020. oslobođen optužbi vezanih za proteste organizovane širom zemlje 2013. godine, ali je presuda ove godine ukinuta i kombinovana sa optužbama u drugom slučaju u vezi sa pokušajem organizovanja državnog udara 2016. godine.

Ambasade zapadnih zemalja su tražile danas pravedno i brzo rešavanje slučaja Kavale.

“Stalna odlaganja njegovog suđenja, uključujući spajanje različitih predmeta i stvaranje novih nakon prethodne oslobađajuće presude, bacila su senku na poštovanje demokratije, vladavinu prava i transparentnost u turskom pravosudnom sistemu”, navele su ambasade.

“Uzimajući u obzir presude Evropskog suda za ljudska prava po tom pitanju, pozivamo Tursku da osigura njegovo hitno puštanje na slobodu”, stoji u saopštenju ambasada.

Ambasade Kanade, Danske, Nemačke, Holandije, Norveške, Švedske i SAD postavile su ovo saopštenje na Tviteru.

U saopštenju se pominju i Francuska, Finska i Novi Zeland, ali britanska novinska agencija to nije mogla nezavisno da proveriti.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu u odgovoru na saopštenje je naveo da je Turska demokratska pravna država.

“Ambasadori koji daju preporuke i sugestije pravosuđu u tekućem slučaju su neprihvatljivi”, napisao je on na Tviteru.

“Vaša preporuka i sugestija bacili su senku na vaše razumevanje zakona i demokratije”, istakao je Sojlu.

Naredno ročište u slučaju Kavala zakazano je za 26. novembar.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare