15. Septembra 2021.

Hitan poziv EU za vlasti BiH: Tortura je surova – odmah riješiti

Big Portal

Evropski komitet za sprečavanje torture i nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) objavio je 14. septembra izveštaj u kojem je naveo brojne optužbe za fizičko i psihičko zlostavljanje i maltretiranje pritvorenih osoba u BiH.

U izveštaju sačinjenom na osnovu posete BiH u junu 2019. godine, piše se da su neki od opisanih slučajeva toliko teški da se mogu kvalifikovati i kao tortura.

Navodi se da su osobe u istražnom zatvoru šamarane, šutirane, udarane policijskim i bejzbol palicama, drvenim letvama i električnim kablovima, a da su počinioci bili inspektori i pripadnici specijalnih interventnih jedinica koji su tako pokušali da iznude priznanje.

Takva su zlostavljanja, kako navodi CPT, posebno bila izražena u Federaciji BiH, dok je u Republici Srpskoj primljeno manje žalbi na zlostavljanje ili maltretiranje u policijskom pritvoru nego prilikom sličnih poseta 2012. i 2015. godine.

U izveštaju se zahteva od vlasti da preduzmu energičnu akciju kako bi se promenilo ponašanje pripadnika federalne policije, posebno u Sarajevskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

“To, između ostalog, zaheva usvajanje mera kao što su moderni metodi kriminalističke istrage i sistema tonskog i video snimanja policijskog ispitivanja, kao i garancije da su lekarski pregledi osumnjičenih u istražnom zatvoru temeljiti i poverljivi”, piše u izveštaju CPT.

Komitet je konstatovao i da optužbe za policijsko zlostavljanje nisu efikasno i pravovremeno istražene, a da se organi kojima je istraga poverena ne mogu smatrati nepristrasnim i nezavisnim.

Dodaje se i da su policijski službenici otvoreno ignorisali pravo osumnjičenih na advokata, a da je, izuzimajući hitne slučajeve, bilo kršeno i pravo pritvorenih da se obrate lekaru.

U izveštaju piše da su predstavnici CPT u zatvorima u Sarajevu i Mostaru zatekli “anahrone i restrikivne” zatvorske režime za zatvorenike koji su u ćelijama držani i više od 23 sata dnevno, a žene su neredovno imale mgućnost da izađu ili odu na tuširanje. Dodaje se da je registrovana i loša zdravstvena nega zatvorenika, kao i česta primena disciplinskih mera i kazni.

Navodi se i da su, za razliku od toga, u zatvoru u Banjaluci predstavnici CPT zatekli bolju atmosferu između osoblja i štićenika od one koja je postojala prilikom ranijih obilazaka.

Komisija je saopštila i da su vlasti BiH, u odgovoru na najnoviji izveštaj, detaljno nabrojale sve korake koje su preduzele, pre svega u opremanju prostorija za saslušanje opremom za snimanje i obučavanju policijskih inspektora za saslušanja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare