HiSilicon Kirin 810 je 7nm čipset iz srednjeg segmenta - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

HiSilicon Kirin 810 je 7nm čipset iz srednjeg segmenta

Huawei je danas predstavio novi Kirin 810 čipset iz srednjeg segmenta, koji je zasnovan na istom 7nm proizvodnom procesu kao i premijum Kirin 980.

Huawei je danas predstavio novi Kirin 810 čipset iz srednjeg segmenta, koji je zasnovan na istom 7nm proizvodnom procesu kao i premijum Kirin 980. Takođe, u pitanju je jedini čipset iz srednjeg segmenta, koji je kreiran u 7nm procesu (Qualcomm ima neke modele proizvedene u 8nm arhitekturi).

HiSilicon Kirin 810 ima osmojezgarni CPU i Mali-G52 MP6 GPU. CPU se sastoji od dva ARM Cortex-A76 jezgra visokih performansi, sa taktom od 2.27GHz, kao i šest manjih ARM Cortex-A55 jezgara @1.88GHz. Kada je GPU u pitanju, Huawei obećava za oko 162% bolje performanse u odnosu na prethodnu generaciju iz Kirin 710 čipseta.

U poređenju sa konkurencijom, Qualcomm Snapdragon 730, Kirin 810 obećava za 11 procenata bolje single-core i za 13% bolje multi-core performanse. Kada je GPU u pitanju, Mali-G52 MP6 bi trebalo da bude bolji od Adreno 618 čipa uz frejmrejt koji je za do 44 procenata viši.

Skriveno oružje Kirin 810 čipseta je DaVinci NPU, zasnovan na Rubik’s Cube Quantitative Stereo Arithmetic Unit-u, a sposoban je da prevaziđe Snapdragon 855 i MediaTek Helio P90 u zadacima koji zahtevaju upotrebu veštačke inteligencije.

Huawei je posebno ponosan na premijum IVP + ISP, sa nadograđenom jedinicom za procesiranje piksela, poboljšanim algoritmom za balans bele i redukciju šuma u obradi RAW fotografija. Ovo će kameri pomoći da ponudi bolje fotografije u uslovima slabijeg osvetljenja.

Kirin 810 trenutno pokreće Nova 5 telefon, a očekujue se da će se pojaviti i na drugim Huawei telefonima iz srednjeg segmenta.

Izvor: GSMArena

Danas objavljeno

Tim Kuk: “Obični ljudi ne razumiju šta je metaverzum”

Vanja A

Više niko ne vjeruje kompaniji Google

Vanja A

Nova Strava aplikacija od sada na Huawei nosivim uređajima

Vanja A

Ostavite komentar