14. Septembra 2019.

Hipertenzija, ipak, može da se izliječi

Big Portal

KADA je uzrok povišenog krvnog pritiska poznat, hipertenziju je moguće trajno izlečiti. Najčešće prepoznat razlog zbog kojeg krvni pritisak prelazi svoje normalne granice su promene koje nastaju na arterijama bubrega.

Doktor Milosav Tomović iz Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” kaže da je procena da u zapadnim zemljama najmanje pet odsto hipertenzivnih pacijenata ima neki oblik promena na arterijama bubrega.

– Procenat je sigurno i dosta viši, sve zavisi koliko detaljno se traži uzrok hipertenzije – kaže dr Tomović. – Kada se promene na arterijama bubrega izleče, trajno se regulišu i vrednosti krvnog pritiska, bez potrebe za lekovima.

Drugi uzorci hipertenzije najčešće se pronalaze u poremećaju hormona i pojavi tumora.

– Kada mlad čovek oboli od hipertenzije svakako bi trebalo da se posumnja na neki konkretan uzrok – kaže naš sagovornik. – To bi mogao da bude poremećaj u povećanoj produkcija hormona iz nadbubrežne žlezde, tumor ove žlezde, ali i poremećaj u funkciji štitaste žlezde. Među poznate razloge ubrajaju se i tumor hipofize, slip apnea, određeni lekovi, kao i upotreba kokaina.

Pacijentima kojima i pored dnevne upotrebe više lekova ne može da se reguliše vrednost krvnog pritiska, obično se radi renalna denervacija, odnosno uništavanje nervnih vlakana u arterijama bubrega.

– U poslednje vreme se radi na otkrivanju novih lekova koji bi mogli supresijom delova ćelija koji učestvuju u stvaranju određenih proteina i hormona da zaustave proces povišenja krvnog pritiska – kaže dr Tomović.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare