Hiljadu grudnjaka usred polja - nekima turistička atrakcija, drugima "grozno" - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Hiljadu grudnjaka usred polja – nekima turistička atrakcija, drugima “grozno”

Zamislite prostrane zelene pašnjake koji se uzdižu prema belim vrhovima planina, izgubljenima u oblacima. Oko vas čista novozelandska priroda, svega nekoliko seoskih kućica ograđenih drvenim ogradama na kojima se proteže hiljadu šarenih grudnjaka…

Tako je to kada dođete u Central Otago na jugu Novog Zelanda. Prikladni moto ove regije je “svet različitosti”, a kontroverzna turistička atrakcija koja pleni pažnju sveta zove se “ograda grudnjaka” ili Cardrona Bra Fence.

Bitka za grudnjake

Sve je počelo pred Novu godinu 1998. kada su prolaznici ostavili nekoliko grudnjaka na ogradi koja je delila put od farme.

Foto: Shutterstock/hideaki19.47

Poput magneta, ovi grudnjaci privukli su i ostale koji su počeli da donose svoje grudnjake i u godinu dana niknule su stotine na ogradi (gazda imanja se očigledno nije bunio).

Jednom prilikom neko ih je uklonio, što je izazvalo samo još veću “odmazdu” grudnjaka jer ih je do kraja 2000. godine na ogradi bilo oko 200, a početkom 2006. godine oko 800.

Ograda u selu Cardrona postala je neslužbeno “Bradrona”. Poslužila je i kao povod za humanitarne akcije skupljanja novaca obolelima od raka dojke.

Podvojene reakcije i srećan čuvar

Dok su neki smatrali kako je to legitimna turistička atrakcija, drugi su se zgražavali. Osim toga, mnogi su tvrdili kako prizor stotina grudnjaka uz put može da zbuni vozače u vožnji i kumuje saobraćajnim nesrećama.

Svađama je na kraj stao lokalni pastir. On je s godinama postao neslužbeni stražar i čuvar grudnjaka, ponosan na ovu često fotografisanu atrakciju. Pokazao je pisma fanova i turista koji hvale ogradu punu grudnjaka i strasti su se s vremenom smirile. No, i on će jednom poći u penziju, a grudnjake će morati neko da čuva…

Razlozi prvog postavljanja grudnjaka na ograde su i dan danas nepoznati. Međutim, čini se da to danas više nije ni važno.

Danas objavljeno

Ruski kosmonauti započeli prvu šetnju u svemiru ove godine

Vanja A

Ovo je 9 najskupljih haljina svih vremena

Vanja A

Ovako je Georgina Rodriguez izgledala prije ljubavi s Ronaldom

Vanja A

Ostavite komentar