Hiljade migranata da granici Poljske i Belorusije, Varšava optužuje Minsk - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Hiljade migranata da granici Poljske i Belorusije, Varšava optužuje Minsk

Poljska očekuje da će u narednim satima nekoliko stotina migranata pokušati da uđe u tu zemlju iz Belorusije. Varšava optužuje Minsk da pokušava da izazove sukob, a iz Belorusije navode da se Poljska na nehuman način odnosi prema migrantima.

Šef poljskog Nacionalnog bezbednosnog biroa Pavel Sološ očekuje da će u narednim satima “granicu napasti stotine ljudi”.

Portparol vlade navodi da je na granici trenutno 3.000-4.000 migranata, a više od 10.000 njih širom Belorusije, spremnih da uđu u Poljsku.

Poljska poručuje da je rasporedila dodatne vojne jedinice i policiju, dok susedna Litvanija navodi da će možda proglasiti vanredno stanje na svojoj granici sa Belorusijom.

Evropska unija optužuje Minsk da iz osvete podstiče migrante sa Srednjeg istoka i iz Afrike da pokušaju da uđu u Uniju preko Belorusije. Naime, Zapad je uveo sankcije vladi Aleksandra Lukašenka zbog kršenja ljudskih prava.

Lukašenkova vlada negira da pokušava da isfabrikuje migrantsku krizu i krivi Zapad za prelaske preko granica. Potvrđuju da migranti idu ka granici, ali kažu i da se Varšava prema njima odnosi na nehuman način.

Danas objavljeno

Pronađeno smrskano tijelo kod Zlatibora

M.

Ispred jelke s puškama: Kongresmen od Deda Mraza traži municiju

M.

Putin se nada da će SZO uskoro odobriti Sputnjik V

M.

Ostavite komentar