15. Januara 2020.

Hiljade ljudi u Bijeljini na molebanu i skupu podrške Srbima u Crnoj Gori

Big Portal

Vladika Fotije je rekao da su Srbi u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji raspeti i da sve rane srpskog naroda bole svakog Srbina, gdje god da živi.

Episkop zvorničko-tuzlanski poželio je da Bog podari dobro srpskom narodu, da iznese krst svoj u duhu božićnog mira, ali i raspeća kroz koje sada prolaze u borbi za očuvanje identiteta.

Sporni crnogorski zakon o slobodi vjeroispovijesti episkop Fotije je nazvao zakonom o ropstvu za SPC i Srbe u Crnoj Gori.

Iz Sabornog hrama rođenja Presvete Bogorodice vladika je zapitao zapadni svijet – zašto ćuti na ovaj zakon koji potire sve demokratsko, ljudsko i božansko?

“Jedinstvo pravoslavlja, naroda, Crkve i države, moramo da čuvamo, jer ono nas čuva od svakog stradanja u ovim velikim iskušenjima”, poručio je vladika Fotije.

Navijačke baklje formirane u krst osvijetlile su noć u kojoj su iz bijeljinske regije postale snažne poruke podrške bratskom narodu u Crnoj Gori i njihovoj borbi za očuvanje nacionalnog identiteta i svetinja SPC.

Na sabornom skupu je pročitano pismo srpske braće iz Crne Gore, koji su zahvalili Bijeljincima što srpski pravoslavni plamen otpora, koji obasjava Crnu Goru, pronose i Bijeljinom.

Predsjednik Boračke organizacije u Bijeljini Miodrag Stevanović je u ime 15.000 pripadnika boračke populacije u regiji poručio da su uvijek spremni da brane srpske svetinje i da neće dopustiti postavljanje granica među Srbima.

Govoreći ispred spomenika srpskom kralju Petru Prvom Karađorđeviću, on je naveo da je to simbolika srpske težnje za jedinstvenom državom i poručio globalistima i svjetskim silnicima da nikakva sila neće srušiti jedinstvo Srba utemeljeno u SPC.

“Republika Srpska, Crna Gora i Srbija – jedna familija!”, odjekivalo je iz mase okupljene na Trgu Petra Prvog Karađorđevića.

Humanista iz Bijeljine porijeklom iz Crne Gore Drago Mirković pozvao je Srbe, ma gdje da su, na odbranu prava srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori i neophodno nacionalno i duhovno jedinstvo.

“Srbi su veliki istorijski narod, gdje god da smo i koliko god da nas ima, a nacionalni preporod mora da počne na ovoj posljednjoj liniji odbrane, na međi bogomolja!”, poručio je Mirković.

Na skupu podrške najbolji srpski guslar Đorđije Koprivica izveo je “Gorski presto”, a izvornu pjesmu “Sini jarko sunce sa Kosova” uz Jelenu Grubačić pjevale su hiljade okupljenih ove noći u Bijeljini.

Crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

AGENCIJE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare