Hiljade Izraelaca ponovo protestovale: Traže ostavku Netanjahua - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Hiljade Izraelaca ponovo protestovale: Traže ostavku Netanjahua

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se večeras ispred rezidencije premijera Izraela Benjamina Netanjahua u Jerusalimu.

Oni traže da Netanjahu podnese ostavku u trenutku kada bi mogli biti raspisani prevremeni izbori u toj zemlji.

Izraelci koji demonstriraju protiv Netanjahua u proteklih šest meseci najmanje jednom nedeljno smatraju da bi trebalo da podnese ostavku jer mu se sudi za korupciju i zbog lošeg odgovora na krizu nastalu zbog pandemije korona virusa.

Protesti su počeli na proleće kada su se Netanjahu i njegov glavni rival Beni Ganc, bivši načelnik izraelskog Generalštaba, dogovorili da obrazuju vanrednu vladu usredsređenu na sprečavanje širenja zaraze novim virusom.

Njihovo partnerstvo su međutim paralisali unutrašnji sukobi i restrikcije uvedene širom zemlje u dva navrata usred pandemije zbog kojih je velike štete pretrpela ekonomija Izraela i naglo porastao broj nezaposlenih.

Broj demonstranata smanjen je proteklih nedelja jer je zahladnelo ali su ove subote učesnici protesta bili vrlo bučni i svi su nosili zaštitne maske na licu mada nije svako poštovao propis o fizičkom distanciranju.

Ove nedelje se Ganc, ministar odbrane, pridružio opoziciji u preliminarnom glasanju o raspuštanju parlamenta, Kneseta, što bi moglo da gurne Izrael u nove, četvrte izbore za manje od dve godine.

Ganc je odlučio da tako glasa u znak protesta što nije usvojen budžet za ovu i narednu godinu.

Raspuštanje parlamenta bi se moglo izglasati već naredne nedelje, a budžet mora da bude usvojen do 23. decembra u svakom slučaju.

Ukoliko ne bude usvojen problematična koalicija će se automatski raspasti i biće prevremenih izbora.

B92

Danas objavljeno

Vučić: Građani glasali za promjene Ustava

M.

Porošenko: “Vraćam se u Ukrajinu”

M.

Mladi iz naselja Borik poslali poruku podrške srpskom teniskom asu

M.

Ostavite komentar