HILJADE IZGUBLJENIH ŽIVOTA Amerika potpisala primirje sa Talibanima, ali nije postigla CILJ - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

HILJADE IZGUBLJENIH ŽIVOTA Amerika potpisala primirje sa Talibanima, ali nije postigla CILJ

Potpisivanjem istorijskog sporazuma sa Talibanima poslije 18 godina okončan je rat između SAD i Avganistana. Sporazum su u Dohi potpisali specijalni američki izaslanik Zalmaj Halilzad i predstavnik talibana mula Abdul Gani Baradar. Potpisivanju je u glavnom gradu Katara prisustvovao i američki državni sekretar Majkl Pompeo.

Opšti utisak je da poslije 18 godina rata, na hiljade izgubljenih života i stotine milijardi protraćenih dolara, Amerika nije uspjela da postigne apsolutno ništa u Avganistanu, ocjena je Forin polisija.

SAD su izvršile invaziju na Avganistan nekoliko nedjelja nakon napada na Svjetski trgovinski centar 2001. godine od strane Al Kaide. Od tada, više od 775.000 američkih vojnika je raspoređeno u toj zemlji. Od njih, više od 2.300 je poginulo, a 20.589 ranjeno, pokazuju podaci Ministarstva odbrane, piše Blic.

Američko ministarstvo odbrane, Stejt department i USAID potrošili su između 934 i 978 milijardi dolara, prenio je”Vašington post”, pozivajući se na računicu Nete Kroford, profesorke političkih nauka.

U tu sumu nije uračunat novac koje su potrošile druge agencije, kao što su CIA ili Ministarstvo za veterane, koje je odgovorno za zdravstvenu zaštitu.

Surova istina je da su SAD izgubile ovaj rat. Taj poraz nije vojni jer Talibani nikada nisu porazili američku vojsku u velikom oružanom sukobu. Poraz se odnosi na to da ni poslije toliko godina nisu ostvareni politički ciljevi koje su zacrtali i demokratski i republikanski lideri.

Razlog za to je vrlo jasan – sudbinu Avganistana ne mogu da određuju stranci udaljeni 11.000 kilometara, navodi Forin polisi.

Pokušaj da se Avganistan preobrati u modernu demokratiju neslavno se završio. Nametanje institucija i kulture drugog društva neminovno povlači negodovanje i posljedice, a posebno ako se za to koristi sirovi instrument poput vojne moći.
Nijedna zemlja ne može da očekuje da pobedi u svim ratovima, ma koliko snažna bila. Ali bi u najmanju ruku trebalo da uči na greškama i da proba da ih izbjegne u budućnosti.

“Avganistanski papiri” otkrili kako je Vašington lagao o ratu
Vašington post je u decembru prošle godine objavio povjerljive dokumente vlade nazvane “Avganistanski papiri”, koji su prikupljeni u okviru federalnog projekta koji se bavio ključnim greškama u najdužem oružanom sukobu u istoriji SAD.

U pitanju je više od 2.000 strana ranije neobjavljenih zabilješki intervjua sa ljudima koji su imali direktnu ulogu u ratu, od generala i diplomata do humanitarnih radnika i avganistanskih zvaničnika

Dokumenta takođe bacaju svetlo na niz kontradiktornih izjava koje su u javnosti iznijeli američki predsednici, vojni komandanti i diplomate, a koji su uvjeravali Amerikance iz godine u godinu da ima napretka u Avganistanu i da vredi ratovati.

Avganistan će biti prepušten ekstremistima
Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da ovaj sporazum predstavlja dobru priliku da se američki vojnici vrate kući. Međutim, bezbjednosni eksperti kažu da ovo predstavlja jedno spoljnopolitičko kockanje koje će Talibanima dati međunarodni legitimitet.

Pored talibana, koji nisu jedinstveni, u Avganistanu djeluje oko 20 ekstremističkih grupa, među kojima i ogranci Al Kaide i Islamske države.

Američke obavještajne službe procjenjuju da bi potpuno povlačenje Amerikanaca već u roku od dvije godine dovelo do terorističkih napada na SAD i taj podatak Trampovi savjetnici koriste da bi ga uvjerili da neke protivterorističke snage ipak treba da ostanu u Avganistanu.

Danas objavljeno

Ursula fon der Lejen “traži” dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta

M.

Podrška Putina i Rusije

M.

Naoružani muškarac ispred sjedišta UN-a se mirno predao policiji

M.

Ostavite komentar