Hiljade aplikacija postalo beskorisno zbog jednog developera - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Hiljade aplikacija postalo beskorisno zbog jednog developera

Developer je namjerno oštetio dvije biblioteke otvorenog koda na GitHubu i registru softvera.

U pitanju su “faker.js” i “colors.js” biblioteke, od kojih zavisi na hiljade korisnika i aplikacija. To znači da su svi projekti, koji koriste pomenute biblioteke, postali beskorisni.

U međuvremenu, color.js je ažuriran na funkcionalnu verziju, dok je faker.js i dalje pod uticajem pomenute akcije. Problem se može rešiti prelaskom na stariju verziju.

Bleeping Computer je otkrio da je Mark Skvajers, koji je developer ovih biblioteka, ubacio njihove revizije na GitHub koje dovode do toga da aplikacije neprekidno prikazuju čudna slova i simbole.

Jedna od od akcija, koje revizije pokreću, je ispisivanje tri linije teksta “LIBERTY LIBERTY LIBERTY”, dok je faker.js Readme fajl promenjen u “Šta se zaista desilo sa Aronom Švarcom?”. Švarc je prominentni developer, koji je osnovao Creative Commons, RSS i Reddit. Tokom 2011. godine je optužen za krađu dokumenata iz akademske baze JSTOR kako bi ih omogućio javno dostupnim, a potom je 2013. godine izvršio samoubistvo.

Kada su u pitannju reakcije na ovaj potez Skvajersa, postoje dva tabora. Neki podržavaju, dok drugi negoduju i izražavaju nezadovoljstvo.

Skvajersov hrabar potez je svakako skrenuo pažnju na nekoliko tema (moralnih i finansijksih) o razvoju otvorenog softvera, što je verovatno bio i cilj njegovih akcija.

Pored toga, veruje se da je developer umoran od toga da pruža besplatno svoje usluge i znanje, a da se njegov trud ne vrednuje.

Veliki broj sajtova, softvera i aplikacija se u velikoj meri oslanja na to da developeri otvorenog koda razvijaju bitne alatke i komponente – i sve to besplatno.

B92.

Danas objavljeno

Nothing sprema svoj providni telefon

Vanja A

Tviter kažnjen sa 150 miliona dolara – prodavali privatne podatke korisnika

Zeljka

Dyson razvija robote za sve kućne poslove koje mi ne volimo da radimo

Zeljka

Ostavite komentar