Hilandar poručuje: "Ukoliko se razmahne, ovo zlo može da nasrne i na sam život” - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hilandar poručuje: “Ukoliko se razmahne, ovo zlo može da nasrne i na sam život”

Poruka podrške današnjem velikom crkveno-narodnom saboru u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću stigla je i od sveštenstva manastira Hilandara.

Sveštenstvo kaže da se u Crnoj Gori danas sprema pljačka zavetnih hramova i da, ako bude dopušteno da se to zlo razmahne, sutra može da nasrne i na sam ljudski život.

Podsećaju da je do Gore Atonske nekada dolazila slava i pohvala Nemanjine dedovine, a danas, kažu, stiže glas “sramote njenih glavara”.

“Njihov naum i pretnje upućene, bez savesti i srama, Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, opominju nas da se podiže veliko duhovno zlo – da se na mesto Pravoslavne Crkve ustoličiti idolopoklonički oltar. Radi toga se danas sprema razbojnička pljačka zavetnih hramova Božjih, a sutra, ako se dopusti da se to zlo razmahne, ono može da nasrne i na sam život”, navodi se u poruci.

Ukazuje se da je u prirodi zla da uvek ide sve dalje u bezakonju i grehu i da ne može imati mira dok sve ne prinese propasti.

Iz Hilandara poručuju da se sa Svete Gore jasno vidi da na Pravoslavnoj Crkvi u Crnoj Gori nema nikakve krivice, osim ako joj se zamera što je majka pravoslavnog naroda, verna svome predanju i što ne može da pristane da se po, kako kažu, “strastima zemaljskim” kroje Sveti dogmati, uređuju kanoni i briše dvehiljade godina pravoslavne civilizacije.

Da nije, kažu, tragično i opasno, bilo bi za podsmeh.

“Ko prepoznaje ovaj rukopis taj već poznaje i šta će biti, jer iza kulisa, iza konkretnih ljudi, samo je jedan roditelj svakom bezakonju i njemu je samo jedan cilj – da svet u zlu leži. To je opomena ne samo nama pravoslavnima, nego i drugim ljudima, drugim narodima, drugačijeg zakona i mišljenja, sa kojima delimo svet Božji”, poručili su takođe.

Istakli su i da ove njihove “grke reči” ne služe da Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, kako kažu, učine “oruđem bilo čije politike i volje”.

“One su izveštaj o tome kako u tišini Svete Gore vidimo događaje koji se spremaju pred svima nama”, poručeno je iz Manastira Hilandara I dodali:

“Kao slobodni ljudi čuvajte mir i prezrite bezakonje. Neka bi dao Bog da i srce glavara primi svetlost istine i toplu ljubav Hristovu koja izgoni mrak neznanja”.

B92

Danas objavljeno

30.000 vojnika u pripravnosti

Vanja A

Traže uvođenje VANREDNE SITUACIJE: Veliki broj građana na ulicama zbog ubistva 2 žene (VIDEO, FOTO)

Vanja A

Sud BiH: Mahmuljin je osuđen kao državljanin BiH, tražićemo izručenje

Vanja A

Ostavite komentar