Higijena nosa u vrijeme infekcija - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Higijena nosa u vrijeme infekcija

Morska voda obnavlja funkcije sluznice nosa

Piše: mr ph Goga Peulić, Hemofarm

Nos je sakupljač bakterija i virusa koje stimulišu brojne upale i infekcije disajnih puteva. Ove infekcije su vrlo česte, pa se procjenjuje da odrasle osobe pogađaju i do pet puta godišnje, a djecu i češće. Zato je neophodna adekvatna higijena nosa, odnosno, potrebno je redovno ispiranje nosa.  Šmrcanje i kihanje jesu prvi znaci početka prehlade ili gripe i u oba slučaja nemogućnost disanja na nos predstavlja problem jer remeti dnevnu rutinu i kvalitet sna.

Zahvaljujući sadržaju magnezijuma, cinka, selena i drugih minerala morska voda istovremeno aktvira lokalni imunitet respiratornog sistema i obezbjeđuje higijenu nosa i grla.

Sprejevi za nos i grlo na bazi morske soli iz ekološki čistih sjevernih mora razrjeđuju sluz i ispiraju strane čestice (prašina, polen, alergeni, bakterije, virusi), pa se koriste i preventivno za svakodnevnu higijenu nosa i grla u vrijeme prehlada, alergija ili kod suhog i zagađenog vazduha. Često jesu prva linija odbrane od virusa gripa, nečistoća iz vazduha i alergena različitog porijekla.

Morska voda pomaže vlaženju sluznice nosa i obnavlja njene normalne funkcije. Pri odabiru spreja sa morskom vodim poželjno je birati proizvode koji ne sadrže konzervans, jer on sam po sebi može štetiti sluznici nosa. Bez obzira na vrstu spreja koji koriste, pacijenti se, prije prve upotrebe, bilo kog medicinskog sredstva, trebaju posavjetovati sa svojim ljekarom ili farmaceutom.

Marissimo: Ovi sprejevi za grlo i nos na prirodan način olakšavaju tegobe upale grla i začepljenog nosa kod prehlade, upale sinusa i alergija. Mogu da se koriste za svakodnevnu njegu nosa i grla upravo u  vrijeme izloženosti virusima na poslu, školi ili vrtiću. Inovativna tehnologija bočice garantuje sterilnost i bezbjedost primjene, pa Marissimo mogu koristiti kako bebe, tako i trudnice i dojilje.

Danas objavljeno

I poslije korone – korona: Koliko smo blizu endemiji?

Zeljka

Slatke kiflice sa džemom

Zeljka

Ima nešto i u DNK: Zašto je nekim ljudima teško da smršaju?

Zeljka

Ostavite komentar