16. Novembra 2022.

“Herson nije izgubljen, sve je osmišljeno”; “Glasali smo za sankcije Srbiji…”

Big Portal

Bocan-Harčenko je, gostujući na Kurir TV, između ostalog, govorio o ratu u Ukrajini, ali i Srbiji i pritiscima koji našoj zemlji zbog neuvođenja sankcija Rusiji “dišu za vratom”.

Na pitanje da li je granatiranje Kijeva Putinova osveta za Herson, ruski amabsador je odgovorio negativno.

“Bilo je takvih udaraca i ranije, tačnije pre dve nedelje. Ovo se sve svrstava u vojni plan odnosno rakete koje su pogodile infrastrukturu. Ne bih voleo da ljudi gledaju ovo kroz neku odmazdu. Ovo je vojni plan koji obuhvata više delova i naravno uvek vazdušnih udaraca”, istakao je Harčenko.

Aleksandar Bocan-Harčenko tvrdi da je gubitak Hersona proračunata odluka ruske vojne komande i da nema govora o porazu.

“Ovo je potpuno vojno rešenje koje je smišljeno. Rat je u nekom smislu matematika i tu postoji matematička logika odnosno šta možemo, koje snage imamo, logistika, infrastruktura koje se uzimaju u obzir”, rekao je Harčenko.

Ambasador je dodao da je u obzir uzeto i civilno stanovništvo.

“Bilo je najvažnije da se ostvari evakuacija civilnog stanovništva i evakuisano je više od 100.000 ljudi. Oni su zbrinuti, imaju mesto za život, čak i deca mogu da nastave da idu u školu. Što se tiče vojske, oni su se povukli na liniju odbrane. Vojno rukovodstvo Rusije je uzelo u obzir situaciju sa branom odnosno ako bi bilo raketnih napada HIMARS sistemima na branu u cilju da se ta brana uništi, došlo bi do velike poplave. Naravno sa kobnim posledicama po civilno stanovništvo, tako da je obezbeđena”, rekao je ruski ambasador.

On je istakao da se ciljevi ruske Specijalne operacije u Ukrajini nisu promenili.

“Zadaci su određeni, a to su da se zaštiti Donbas, denaficikacija i demilitarizacija Ukrajine. Takođe stvaranje takve situacije da teritorija Ukrajine ne bi mogla da bude pretnja Ruskoj Federaciji”, rekao je Harčenko.

Ruski ambasador se složio da se ruska strana, kao i ukrajinska, služi propagandom i da se nje bilo još od doba Rimske imperije. Međutim, on je istakao da se za razlike od Ukrajine, koja koristi stare ili lažne snimke i fotografije, Rusija ne služi takvim načinom informisanja.

Kada je reč o Srbiji i delikatnoj situaciji u kojoj se nalazi zbog odbijanja da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, ruski ambasador kaže da ga ne čudi da pritisak postoji i da je on sada povećan zbog Kosova i Metohije i Rusije. On je istakao da je Sergej Lavrov, uprkos velikom diplomatskom iskustvu, iznenađen zbog pritiska koji se vrši na određene zemlje, a posebno na Srbiju.

“Ako je Srbija bila primorana da učini nešto, mi uvek u svojim analizama uzimamo u obzir niz faktora i razloga, uključujući i taj pritisak koji se vrši. Odbijanje sankcija i pre svega polazeći od samih nacionalnih standarda, što je stav predsednika (Aleksandra) Vučića, izuzetno je značajna stvar koja ima veoma visoku ocenu u Rusiji. To je nama dokaz odnosa Srbije i Rusije. Isto tako i dokaz da se politika Srbija ostvaruje i vrši na osnovu nacionalnih interesa. Pitaju nas šta Rusija radi kako bi pritiskala Srbiju, ali za nas je najbitnije da svaka zemlja vodi računa o svojim nacionalnim interesima. To je najbolji temelj za dugoročni razvoj”, rekao je Harčenko.

Aleksandar Bocan-Harčenko je rekao da ne veruje da će se stav Srbije prema Rusiji u pogledu sankcija promeniti i da je on utvrđen prilikom formiranja Vlade Srbije.

Međutim, na pitanje u vezi sa glasanjem u UN-u 1992. godine kada je Rusija podržala uvođenje sankcija Srbiji, ruski ambasador ističe da je tada bilo “drugo vreme”.

“Kažu da je bila još teža situacija nego tokom Oktobarske revolucije u nekom smislu. Predsednik (Vladimir) Putin je potpuno promenio spoljnu politiku Rusije i vratio je na onaj normalni osnov tražeći saradnju na osnovu jednakosti, ravnopravnosti i uzajamnog uvažavanja. Zbog toga smatram da je tada bilo drugo vreme. Rusija te 1992. godine, kad su se uvodile sankcije, nije imala dobru i smišljenu spoljnu politiku, ali je bila i pod velikim pritiskom. Mada zbog Rusije su sankcije bile smanjene i na kraju i ukinute. To moramo imati u vidu”, rekao je ambasador.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare