Helikopter iz Srbije gasi požar kod Višegrada - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Helikopter iz Srbije gasi požar kod Višegrada

Pripadnici Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije Republike Srbije uputili su se rano jutros oko 5.30 casova u Republiku Srpsku.

Oni su se uputili kako bi pružili pomoć u gašenju požara na otvorenom prostoru na planini Stolac iznad Višegrada.

Sve po naredbi ministra unutrašnjih poslova i komandanta Republickog štaba za vanredne situacije Aleksandra Vulina.

Nakon što su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uspeli da lokalizuju požare na izuzetno nepristupačnom terenu i u veoma otežavajućim vremenskim okolnostima u okolini mesta Negbina kod Nove Varoši i na Crnom Vrhu kod Priboja, oni su sa dva helikoptera “bel” nosivosti vode od jedne tone i helikopterom “gazela” koji je predviđen za izvidanje stigli na planinu Stolac i nadljudskim naporima pokušavaju da zajedno sa ostalim službama Republike Srpske stave požar pod kontrolu, navedeno je saopštenju MUP-a.

“Republika Srpska je prioritet Srbije. Srbija će uvek pomagati svojoj voljenoj Srpskoj. Svaka potreba Republike Srpske je i naša potreba”, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, politika Aleksandra Vučića je jasna – zaštiti Srbe gde god da oni žive.

“Kao što smo uspeli da zaštitimo naše građane i njihovu imovinu kod Nove Varoši i Priboja, tako ćemo zaštiti i Srbe ovde u Republici Srpskoj”, naglasio je Vulin.

“Učinićemo sve da građani u Srbiji, ali i u Republici Srpskoj budu sigurni, mirni i bezbedni”, dodao je on.

Vulin je kazao da danas pomažemo našoj Republici Srpskoj, ali smo isto tako spremni i radi da pomognemo i svim drugim narodima u Bosni i Hercegovini, u Federaciji, kao i svima u regionu kojima je pomoć potrebna.

“Ponosan sam na pripadnike Helikopterske jedinice koji zajedno sa našim hrabrim vatrogascima-spasiocima pomažu svojim kolegama i braći iz Republike Srpske u gašenju požara“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

U akciji na veoma nepristupačnom terenu na planini Stolac učestvuje posada Helikopterske jedinice i pripadnici Sektora za vanredne situacije iz Čacka i Bajine Bašte.

Požar je zahvatio površinu od oko 10 hektara, a pripadnici Helikopterske jedinice do sada su imali 24 naleta i izbacili oko 20 tona vode.

Zahtev za upućivanje pomoći zasniva se na potpisanom Sporazumu o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske i Memorandumu o razumevanju između ministarstava unutrašnjih poslova dve zemlje.

(B92)

Danas objavljeno

Haos u Španiji ne posustaje, lava nosi sve pred sobom

M.

U Srpskoj 384 novozaraženih, preminula 21 osoba

M.

Štab održao telefonsku sjednicu: Mjere u Srpskoj produžene do 12. oktobra

M.

Ostavite komentar